„Булгаргаз“ иска поскъпване на газа за юли с 32%

08:17, 07 юли 22 25 1167 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Държавният газов доставчик „Булгаргаз“ е внесъл в енергийния регулатор заявление за поскъпване на цената на природния газ през юли с 32% или малко над 186 лв./МВтч без данъци и такси. Това съобщи шефът на дружеството Людмил Йоцов пред временната парламентарна комисия, проверяваща действията на обществения снабдител след спирането на руския газ за България в края на април.

На сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране до сряда вечерта не бе публикувано заявлението, което за пореден път се внася със закъснение и цената ще бъде определена със задна дата, срещу което преди ден възразиха работодателските организации. Причината за това обаче е сключването до последно на краткосрочни алтернативни договори за необходимите количества газ, пише Mediapool.

„За юли е договорено цялото количество, за август предстои да бъде договорено. Октомври, ноември и декември в момента освен дългосрочния договор с азерите към момента нямаме нищо друго договорено“, призна Йоцов.

Като проблем той посочи нарастването на задълженията на клиентите на дружеството. Само дългът на „Топлофикация София“ вече е 272 милиона лева, каза Йоцов.

Хранилището в Чирен е пълно на 35%

Малко преди това енергийният министър в оставка Александър Николов съобщи пред журналисти, че газохранилището в Чирен в момента е пълно около 35%. Това е под средното ниво на запълняемост на европейските газохранилища, за които председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи по-рано през деня, че са средно на 55 процента от капацитета си. Според новия европейски регламент до края на октомври те трябва да са пълни на 80 процента.

По думите на Николов се работи за осигуряването на всички необходими количества природен газ. Водят се разговори за допълнителни количества азерски газ над договорените 1 млрд. куб. м годишно, които вече се доставят в пълен обем от 1 юли, каза още той, но уточни, че трябва да се прави разлика между цените по 25-годишен договор и търговски преговори, които включват доставка сега, веднага на пазарна цена.

„Отделно, нека да не се забравя, че в крайна сметка българската страна разполага с активен договор с „Газпром Експорт“ и комуникацията дотолкова, доколкото обхваща нормални правни и търговски отношения, не е спирала. Как се очаква да бъдат запълнени хранилищата в цяла Европа, не само в България, при положение, че основен доставчик не е ясно как ще реагира“, коментира Николов пред журналисти в парламента, където трябваше да има заседание на парламентарната енергийна комисия, но то се провали заради липса на кворум.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама