„Аляска e наша!“: Русия намекна, че има какво да си прибира от САЩ

10:46, 07 юли 22 / Свят 25 2018 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Съединените щати трябва да помнят, че Русия има какво да си връща обратно, например - Аляска. Заявление в този дух направи в сряда председателят на Държавната Дума, долната камара на руския парламент, Вячеслав Володин.

„Порядъчността не е слабост. Ние винаги имаме с какво да отговорим. Америка нека винаги да помни: там има част от нейната територия, Аляска. Та, когато започват да се опитват да се разпореждат с нашите ресурси в чужбина, преди да го правят, да помислят, че имаме също какво да си връщаме”, заяви близкият до Владимир Путин политик, цитиран от Offnews.

Володин спомена идеята на заместника си Пьотр Толстой за провеждане на референдум в Аляска относно нейната принадлежност, но каза че Русия не се намесва във вътрешните работи на САЩ. Въпреки това тамошните власти от десетилетия говорели, че всичко каквото се случи при тях е предизвикано от руска намеса. „Като казвам всичко, дори избора на президент. Какво да кажа - оня не им харесва, тоя пада от колелото”, заяви той.

Джо Байдън падна от колело

Аляска е ексклав на САЩ в Северна Америка. Русия е продала територията на САЩ през 1867 година за 7.2 милиона долара, които се равняват на днешните 125 милиона долара. Покупката включва територия от 1.5 милиона квадратни километра. До това се стига след като Русия, изтощена от Кримската война губи интерес към колонизацията на Северна Америка. Първоначално САЩ също не използват новата си придобивка - недостъпната и далечна Аляска. Едва в края на XIX век, когато на река Клондайк са открити сериозни залежи от злато, настъпва прелом. Сега САЩ и Русия са разделени само от Беринговия пролив, част от Тихия океан, свързващ Чукотско море с Берингово море, като ширината на пролива се движи между 86 и 198 километра.

САЩ да компенсират света заради COVID

Володин направи и още едно забележително изказване, като настоя САЩ да компенсират страните в света, засегнати от коронавирусната пандемия, заради твърдения, че властите във Вашингтон са участвали в разпространението на COVID-19.

Самият Володин се опира на цитат на американския икономист Джефри Сакс, който признал, че има вероятност вирусът да е бил създаден в биологична лаборатория в САЩ. На тази база Володин казва, че САЩ трябва да бъдат държани отговорни за последиците от пандемията - „милиони смъртни случаи, световна икономическа криза, спад в жизнения стандарт на хората“.

„Всички държави, засегнати от пандемията, следва да бъдат компенсирани от САЩ за понесените загуби“, пише председателят на Думата в своя Телеграм канал.

Освен всичко това, той смята, че „всички американски военни биологични разработки трябва да бъдат спрени и декласифицирани“, пише „Клуб Z“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама