„Благодаря за невероятния мандат“: Борис Джонсън подаде оставка

15:45, 07 юли 22 / Свят 25 1998 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Борис Джонсън обяви, че подава оставка от поста министър-председател на Великобритания, вслушвайки се призивите на негови колеги министри и депутати от Консервативната партия, предаде „Ройтерс“, цитиран от БТА. 

Той поясни, че е назначил нов кабинет и ще продължи да изпълнява функциите на премиер, докато не бъде избран негов приемник. „Ясна е волята на парламентарната консервативна партия, че трябва да има нов лидер и следователно нов премиер. Съгласен съм, че процесът по избиране на този лидер трябва да започне сега. Графикът ще бъде обявен следващата седмица, аз ще остана на поста докато бъде избран нов лидер. Искам да кажа на милионите, които гласуваха за нас през 2019 г. - благодаря за този невероятен мандат“, каза Джонсън, цитиран от БНТ.

По повод изявлението му негови критици смятат, че не трябва да се позволява да остава служебен министър-председател, а трябва да бъде отстранен колкото е възможно по-бързо, предаде Асошиейтед прес.

„Таймс“: Играта за Борис Джонсън приключи

Припомняме, че по-рано новият министър на финансите Надим Захауи призова  премиера да подаде оставка - по-малко от 48 часа след като бе назначен на поста от него. Аналогичен апел към Джонсън отправи и министърът на отбраната Бен Уолъс.

Вчера Джонсън до последно отказваше да се оттегли. След срещи с министрите си, той обяви, че ще бъде безотговорно да подава оставка, след като милиони гласоподаватели са му дали мандат да управлява. За да демонстрира сила, малко след 11 часа българско време уволни министъра на жилищното настаняване и общностите Майкъл Гоув, който по-рано също го бе посъветвал да се оттегли. Това му спечели определението от „Даунинг стрийт“, че е „змия“, предаде bTV.

Съгласно проучване на социологическата агенция „Savanta ComRes“ 72% от британците са на мнение, че министър-председателят трябва да подаде оставка.

Каква е причината за оставката му?

За по-малко от 48 часа подадоха оставка общо над 50 представители на британското правителство - безпрецедентно голям брой. Формалният повод за напрежението около Борис Джонсън е опитът му да се опази „чист“ от репутационни щети след пиянски скандал на посочения от него зам.-председател на парламентарната група Крис Пинчър, обвинен в сериен сексуален тормоз срещу депутати и сътрудници на Консервативната партия. И в миналото Пинчър е имал подобни провинения. Говорител на правителството първо отхвърли твърдението, че Джонсън е бил запознат с поведението на Пинчър. Според бивш високопоставен служител обаче Джонсън вече е бил информиран за подобен инцидент още през 2019 г. Затова министър-председателят беше обвинен в лъжа. Джонсън призна, че назначаването на Пинчър е било грешка. 

Как ще запомним Борис Джонсън?

Освен формалните причини за оттеглянето на Борис Джонсън, след три години на поста британският премиер ще остане в историята на Великобритания с редица скандали. 

Пандемията и „Партигейт“

Още през 2020 година, с настъпването на пандемията от коронавируса, Джонсън бе подложен на остри критики и за политиката си. Забавеното въвеждане на локдаун бе обявено за „един от най-големите провали в областта на общественото здраве“ в историята на Великобритания. В същото време името му бе замесено в организирането и участието в множество партите по време на локдауна. Именно те доведоха и до вот на недоверие срещу него в собствената му партия. Той се проведе през юни, а премиерът спечели гласуването. А заради участието си в едно от празненствата му бе наложена глоба, така той се превърна в първия премиер в британската история, който, докато е на поста, е глобен за нарушаване на закона. 

Борис Джонсън оцеля при вота на недоверие

В доклада си по аферата „Партигейт“ високопоставената държавна служителка Сю Грей стигна до категорични заключения: правителственото ръководство е отговорно за неправомерните действия по време на локдауна. Грей разкритикува многобройните нарушения на правилата и „прекомерната консумация на алкохол“ в седалището на правителството.

Скъп ремонт

Джонсън си навлече критики през април 2021 година, когато стана ясно, че в жилището, в което живее със семейството си на „Даунинг стрийт“ 11, е извършен скъп ремонт. Премиерът твърдеше, че е заплатил за него с лични средства, но се оказа, че за целта са били използвани средства от частно дарение за консервативната партия. Тъй като дарението не е било декларирано по надлежния ред, партията му бе глобена. 

Луксозна почивка

През май 2021-а парламентарна комисия разследва финансирането на почивка на премиера. С тогавашната си годеница Кари Саймъндс той е прекарал Коледа през 2019-а на частния остров Мустик. Разходите за почивката са били платени от бизнесмена Дейвид Рос, който е и дарител на консервативната партия. След разследване, продължило месеци, комисията стигна до заключението, че Джонсън е дал коректна информация за финансирането на луксозното пътуване. 

Скандалът с лобизма

През декември 2021 година депутатът Оуен Патерсън беше принуден да се оттегли заради неправомерно лобиране. Джонсън се намеси в аферата и се опитваше да спре процедурата срещу Патерсън. Впоследствие торитата изгубиха избирателния окръг, чийто представител беше Патерсън. 

Най-близките хора на Джонсън напуснаха „Даунинг стрийт“

Порнографски клипове и сексуални скандали

В средата на май депутат от Консервативната партия вече беше временно арестуван по подозрение в изнасилване. Също през май бивш депутат от партията беше осъден на година и половина затвор за сексуално посегателство срещу малолетно лице. В края на април депутат от управляващата партия подаде оставка, след като гледаше порнографски клипове на мобилния си телефон в парламента, припомня „Дойче Веле“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама