Петков: С всеки оставащ час от управлението ни си връщаме контрола над „Капитан Андреево“

16:50, 10 юли 22 / Политика 25 1579 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

С всеки оставащ час от управлението ни си връщаме контрола над „Капитан Андреево“. Това обяви министър-председателят в оставка Кирил Петков във Facebook.

„Работим усилено, за да възстановим върховенството и силата на закона, икономическия просперитет и икономическа стабилност в България, контрола върху качеството на храната и възстановяването на здравето на българските граждани“, посочва той.

Окончателните резултати от европейския одит, ще са ясни през есента

Премиерът в оставка посочи, че по покана на правителството на „Капитан Андреево“ е извършен одит от Европейската комисия. В продължение на четири дни, по 12 часа на ден, ГКПП "Капитан Андрево" бе одитиран от експерти на DG SANTE. Окончателният доклад ще бъде публикуван през есента. Ние апелираме това да стане възможно най-скоро“, допълва Петков.

Брюксел започва одит на „Капитан Андреево“

По предварителни данни одиторите са констатирали множество нарушения в предишните практики, които повдигат редица въпроси. Например разрешавани ли са през последните 10 години недопустимо високи нива на пестициди във вносните плодове и зеленчуци, отбелязва Кирил Петков.

Заради пестициди: Отхвърлят по 22 тона храни на ден на „Капитан Андреево“

„По последни изчисления нивата на пестициди в плодовете и зеленчуците, които са достигали до масата на гражданите в България и Европа, са били до пет пъти над нормата. За последните 10 години причинените парични загуби и пропуснати ползи за държавата са оценени на поне 250 милиона лева“, посочва той.

Контролът на храните бе върнат на държавата

Петков изтъкна, че „благодарение на екипа и усилията на правителството, в лицето на БАБХ и Министерството на земеделието, контролът на храните е върнат на държавата“.

„Ние вече можем да гарантираме високо ниво на безопасност на храните за българския и европейския потребител, които отговарят на същите стандарти на контрол, както на всяка друга европейска граница. Това значи по-здрави български деца и граждани. Благодарение на усилията на правителството, оттук нататък в държавата ще влизат допълнително почти 50 милиона лева на година. Отне ни само 6 месеца, за да постигнем всичко това“, посочва Кирил Петков.

Бъдещето ни ще е по-светло, ако обединим усилия да се върне държавността

„Със средствата от тези приходи за следващите 10 години държавата може да се погрижи за построяването на поне 4 нови областни болници; обзавеждането и оборудването на поне 6 детски болници; извършване на основен ремонт на поне 15 областни болници; закупуване на поне 52 нови ядрено-магнитни скенери или 6000 бебешки кувьоза; общинска инфраструктура – пътни и ВиК проекти за нуждите на абсолютно всички общини в България, заявили проектите си към момента. Бъдещето за всички ни ще е по-светло, ако заедно обединим усилия да се върне държавността и справедливостта“, заявява премиерът в оставка.

***

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама