Изложба с фотографии на Кристиан Таков на Моста на влюбените

09:54, 12 юли 22 25 1712 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Министър-председателят в оставка Кирил Петков присъства на откриването на изложбата „Моралът е доброто“. Експозицията представя авторски фотографии на доц. д-р Кристиан Таков (1965-2017 г) - юрист, университетски преподавател и общественик.

Премиерът цитира думите на Таков: „Смятам, че трябва да бъдем изключителни оптимисти. България се събужда ужасно бавно, търка очи, обръща се отново на другата страна, вика: „Хайде да си поспя още малко“, но вече е ясно, че слънцето е изгряло и е високо. И че ще се става“ и допълни, че „никога не е късно за промяна“.

Изложбата бе официално открита на Моста на влюбените до Националния дворец на културата (НДК) от майката на юриста Галя Йончева.

„Дълбоко съм развълнувана от толкова обилното ви присъствие. Понеже не мога да прегърна сина си, аз прегръщам всички вас. И ви благодаря от цялото си майчино сърце, че сте тук на този ден. Точно днес преди пет години Кристиан отлетя в други вселения. Но той остави ярко присъствие. Присъствие в хиляди страници юридическа литература, публични лекции, речи, приветствия, обръщения, интервюта, есета, които се цитират и досега. Трасира път, по който тръгнаха хиляди негови студенти и млади хора от цяла България и които се наричат с гордост „таковисти“. Стана техен будител“, каза Йончева.

По думите ѝ, Кристиан Таков е бил един от първите радетели за съдебна реформа. „Пледираше за истина, справедливост, висок морал и човешка доброта. Но той ни завеща и пиетет към красотата, която носи полза, както той се изразяваше. И сега вие можете да погледнете през визьора на неговия фотоапарат, да прочетете сентенциите му към всеки фотос. Така ще надникнете в духовната вселена на Кристиан. А това ще ви навее мисли за смисъла на живота около нас. Той живя полезно и щастливо. За него моралът беше идентично понятие на доброто“, допълни тя.

Пред публиката Галя Йончева каза още, че документалният филм за сина ѝ, който също ще носи заглавието „Моралът е доброто“, ще може да бъде гледан тази есен.

Общо 60 кадъра са показани в експозицията на Моста на влюбените. Те са подбрани от над 20 хиляди снимки, направени в различни периоди от живота на Кристиан Таков. Организатор на изложбата е Веселин Диманов, който е и режисьор на документалния филм, съобщи БТА. 

Има срещи в живота на човек, които се оказват съдбовни. Такива, каквито оставят следи в душата му. Именно такава беше срещата ми с Кристиан Таков“, каза Диманов на откриването на експозицията. 

Той разказа историята на познанството си с автора на фотографиите. „Запознахме се в края на 2016 г., а причината бе интервю. Това т.нар. „интервю“ се превърна в един невероятен разговор, продължил няколко часа. Разговор, който не секна, докато той беше сред нас. Но този разговор продължава и до днес. Кристиан Таков беше необикновена, харизматична личност с обширна начетеност, чист морал и високи стремления. През годините – докато работех по документалния филм, си дадох сметка, че хора като него ще живеят винаги, защото те оставят трайна следа след себе си“, коментира още Диманов.

„Много неща могат да се кажат за Кристиан. Много неща се казаха. На мен ми се иска да обърна внимание върху една много съществена роля, която той изигра в живота на България. Върна славата и смисъла на моралното говорене и на говоренето за морал. В нашето доста гузно и лицемерно общество допреди десетина години, общо взето, беше станало почти неудобно да се говори за морал. Или пък ако се говореше за морал, това бяха някакви кухи фрази, които всеки можеше да обръща през устата си. Кристиан започна да говори за морал и започна да говори морално, защото имаше правото на това. Намери се човек в българското общество, който да има самочувствието и човешкото основание да говори за морал и да говори морално. Тези фотографии в голямата си част, в крайна сметка, са образи на доброто“, каза по време на откриването доц. Георги Лозанов, директор на дирекция „ЛИК" в БТА.

На събитието присъстваха още правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова, бившият председател на Народното събрание Никола Минчев, Симона Велева - член на Съвета за електронни медии, и др.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама