ЕК с нов доклад и все същите критики - иска осъдени за корупция в България

15:02, 13 юли 22 / Свят 25 1669 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Поредна порция критики към България отправи Европейската комисия (ЕК) в новия си доклад за върховенството на закона, представен в Люксембург в сряда. Този инструмент замени Механизма за сътрудничество и проверка, ползван години наред и сега докладите засягат всички страни от съюза.

Изводите за България обаче са все същите. В последния доклад се посочва, че у нас все още липсват присъди за корупция по високите етажи на властта. Не са достатъчни и действащите правила за прозрачност в собствеността на медиите, отчита комисията, цитирана от Mediapool.

Проблеми

Критиката за липса на присъди за корупция е пeрманентна. На българските управляващи обаче този проблем отдавна не им прави впечатление. Преди години все пак се изготвяха някакви планове и се обещаваха действия. Сега обикновено се отчита, че докладът е реалистичен и всички търсят положителните постижения, които също се описват.

Друг сериозен проблем, който ЕК посочва, е липсата на механизъм за контрол на главния прокурор. По тази тема също се бездейства от години. Последното правителство на ГЕРБ имаше доста екзотични идеи и предлагаше главният прокурор да се разследва от негов заместник. Това предложение бе определено като противоконституционно от Конституционния съд. Сегашното правителство предлага шефът на държавното обвинение да бъде разследван от специално посочен за целта съдия. Тази промяна вероятно няма да бъде приета, ако се стигне до нови избори.

Бъдещето на Висшия съдебен съвет също е повод за притеснение, посочва комисията. При липсата на работещ парламент няма как да бъде избрана политическата квота в кадровия орган, което поставя под заплаха работата на следващия състав. И съдиите, и прокурорите вече избраха своите нови представители. Не е ясно обаче как ще заработи съветът, ако няма избор от страна на парламента.

Един от най-сериозните проблеми, посочени от комисията, е концентрацията на медийната собственост. Този риск съществува и в други страни, но у нас е особено ясно изразен.Създадена е класация за сериозността на риска в тази област. В нея са обособени пет нива като България, Гърция, Унгария, Малта, Полша, Румъния и Словения са страните с най-висок риск.

Комисията посочва, че националните медийни регулатори играят сериозна роля при опазването на плурализма. Наскоро Съветът за електронни медии (СЕМ) отложи избора на генерален директор на БНТ, след което се появиха подозрения, че това са прави в услуга на сегашния шеф Емил Кошлуков, избран по времето на ГЕРБ.

Препоръки

Комисията препоръчва в България да се избягва командироването на магистрати – процес, считан за порочна практика от години. Чрез него съдии, прокурори и магистрати лесно могат да бъдат държани в зависимост чрез заплаха, че ще загубят работата си и ще бъдат пратени на друго място. Препоръчва се също прилагане на мерки за проверка на почтеността на полицаите и служителите в съдебната система.

Правителството видя положителна оценка в доклада

Според българския министър-председател, докладът показва положителната оценка на ЕК за свършеното от кабинета за последните седем месеца, но и факта, че все още предстои много работа и са необходими силна воля и усилия по отношение продължаване на борбата с корупцията. 

„В продължение на твърде много години хората в България трябваше да гледат как корупцията задушава икономическото развитие на страната. Всеки ден изпитваме на собствен гръб как корупцията застрашава живота със зле изградена инфраструктура и неглижирани проверки за безопасност; когато корупцията завладее държавните институции, те обслужват отделни личности, а не обществото; корупцията подкопава демокрацията и правото на хората да определят собствената си съдба“, подчерта министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

 

***

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама