Петков намекна на Радев да даде третия мандат на БСП или ДБ

09:25, 15 юли 22 / Политика 25 2520 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Държавният глава провежда консултации с всички парламентарно представени партии преди да реши на коя от тях ще връчи третия проучвателен мандат. Дотук се стигна след неуспеха на „Продължаваме промяната“ да събере мнозинство и отказа на втората по големина парламентарна група - ГЕРБ, да опита.

Необходима ни е не просто сделка за нов кабинет, а ефективно управление за стратегически хоризонт. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към към Кирил Петков, Асен Василев, Андрей Гюров и Никола Минчев от „Продължаваме промяната“.

Да се оползотвори последната надежда

Провеждам консултации в търсене на обединение около отговорни национални цели и приоритети, и в очакване да се оползотвори последната надежда - третия мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент“, каза още президентът. 

По думите му след прокараните нови червени линии, съставянето на правителство няма да е лека задача. „Вашата позиция е важна, защото вие сте най-голямата политическа формация и от вашата подкрепа и поведение зависи до голяма степен дали формирането на кабинет в рамките на това Народно събрание ще може да стане“, обърна внимание Радев.

ПП са готови на всичко, но не и да дадат милиарди на шепа хора

„Ние осъзнаваме отговорната позиция, в която сме. Политическата криза трябва да се избегне почти на всяка цена“, отговори Кирил Петков.

„Ние сме тук, за да заявим готовност да бъдем максимално диалогични и да направим всичко възможно да има работещ парламент и правителство. Единствено не сме готови да дадем всички обществени средства на хора, които да ограбят населението на страната“, каза още Петков, цитиран от bTV.

Радев се обяви за избори в началото на октомври

И от Вашето решение зависи при кой ще отиде третия мандат. Очакваме с огромно нетърпение да видим на кого ще го дадете, и ако е при наши сегашни коалиционни партньори, сме отворени за разговори и диалогичност“, обяви още премиерът в оставка.

Той каза още, че ПП са готови да проведат разговори „с всички народни представители, от всички политически партии, които могат да взимат сами решения в парламента и не са зависими от задкулисни сили, които не са в парламента“. 

„Ако изберете наш коалиционен партньор, сме готови да подкрепим тези разговори“, допълни Петков.

Предварителни нагласи

В последните дни всяка от парламентарните групи ясно изрази отношението си към политическата ситуация. БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ са готови да преговарят за съставяне на правителство. И трите партии заявиха, че не биха включили в разговорите ГЕРБ и ДПС.

От „Продължаваме промяната“ обявиха, че освен с опозиционните не биха разговаряли и с „Има такъв народ“, ако мандатът отиде при тях.

За опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“ най-вярната алтернатива на политическата криза са предсрочни избори.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама