Радев пита ГЕРБ: Как виждате покрай въпроса за властта да се решат и проблемите?

11:30, 15 юли 22 / Политика 25 2420 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Президентът прие за консултации представителите на ГЕРБ-СДС. „Вашата политическа сила вече заяви, че не вижда потенциал за излъчване на устойчиво мнозинство в настоящото Народно събрание. В същото време хората очакват решаване на техните проблеми и голяма част от тях се коренят още от предишни управления. Вие с големия си парламентарен и управленски опит напълно осъзнавате какво означава в такива критични моменти да се отива на избори, да оставаме без парламент, да има преходни моменти, в които администрацията да не може да работи с пълен капацитет. Как вие виждате покрай въпроса за властта да се решат и проблемите на хората без забавяне с усилията на всички политически сили и цялата администрация“, им каза държавният глава.

Румен Радев изрази очакване да чуе формулата на коалицията и ролята, която виждат за себе си за преодоляване на кризата, решаване на проблемите и излизане от основната криза, която, по думите му, в момента е политическата.

„Фактът, че сме тук и осъзнавайки, че държавата се намира в серия от кризи, поемаме отговорност да търсим решения как държавата да се справи с тези кризи“, обърна се към президента Десислава Атанасова.

Петков намекна на Радев да даде третия мандат на БСП или ДБ

По думите ѝ през изминалите седмици парламентарната група на ГЕРБ-СДС е предлагала такива решения и в голямата си част НС ги е подкрепило. И даде пример с компенсациите за бизнеса, общините, храмовете и болниците, свързано с цената на електроенергията, както и с решението за мораториум на цената на електроенергията на битовите потребители.

„Тук сме с целия опит и експертиза на нашата парламентарна група и сме готови да участваме в консултациите за търсене на изход от кризите, но това не означава, че нашето становище затова, че не може да има стабилно мнозинство в 47-ото НС, се е променило“, заяви Атанасова, цитирана от БНТ.

Няколко фамилии управляват държавата като частна компания

Имахме много задълбочен разговор за всички кризи, които от няколко месеца са в страната. И вчера коментирах, че нашата ПГ не само търси причините, но е готова и да дава решенията. Тук изяснявахме и причините, и според нас една от тях е факта, че няколко фамилии управляват държавата като частна компания. Хора от приятелския кръг взимат решения и в МС, и в НС, и в Министерството на финансите, и като че ли единствената възможност някой да им се противопостави, е това да е мнозинството в парламента на парламентарната република. И слава Богу, че това се случи вече – първо с вота на недоверие, второ с цялостното прекрояване на държавния Бюджет, заяви след консултациите Десислава Атанасова. 

Кои фамилии визирам: тайна ли е, че фамилията на Лорер управлява едновременно министерството на иновациите, Здравната каса и Министерството на финансите? – Съпруг и съпруга. Тайна ли е или е истина, че премиерът и неговият началник на кабинета са в някакви отношения. Аз не знам какви, коментира тя, цитирана от БГНЕС. 

В момента не само подаваме ръка, в момента казваме, че само с ГЕРБ може да стане съдебната реформа, и че ГЕРБ ще бъде нейн мотор, каза още Атанасова. 

Президентът провежда днес консултации с представители на парламентарните групи в 47-ото Народно събрание. Това е вторият кръг консултации преди да вземе решение на коя от тях да връчи третия мандат за съставяне на правителство.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама