ЕС добавя още 500 млн. евро за въоръжаване на Украйна

19:40, 18 юли 22 25 3272 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Съветът на ЕС е постигнал съгласие за петия транш помощ за Украйна по Европейския механизъм за подкрепа на мира (EPF). Новината съобщи в Twitter председателят на Съвета Шарл Мишел по време на срещата на външните министри на ЕС в Брюксел.

„Европа продължава да работи за мира и защитата на нашите ценности. Приветствам политическото споразмение на Съвета относно петия транш към Украйна по EPF. Подкрепата на ЕС във военно оборудване за украинските въоръжени сили вече е 2.5 милиарда евро. Европа застава до Украйна“, написа Мишел.

УНИАН съобщава, че в Евросъюза са се разбрали за петия транш в размер на 500 милиона евро. През последните седмици имаше критики в адрес на ЕС, че бави помощта за Украйна заради опасения от сериозни икономически проблеми в самия Съюз.

На 16 май външните министри на страните от ЕС се разбраха за отпускането на четвъртия транш, също в размер на 500 милиона евро, а решението беше одобрено на 24 май. „ЕС реши да помага на Украйна да устои на широкомащабната инвазия на Русия, която започна на 24 февруари“, припомня УНИАН, цитиран от offnews.bg.

Временно отстраниха шефа на тайните служби и главния прокурор на Украйна

Началникът на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов и главната прокурорка Ирина Венедиктова не са уволнени, а временно отстранени от длъжност до приключване на текущи разследвания. Това съобщи високопоставен помощник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от „Ройтерс“.

Андрий Смирнов, заместник-началник на президентската канцелария, уточни днес пред украинска телевизия, че двамата служители не са уволнени. Венедиктова е освободена от длъжност, а Баканов е временно отстранен от изпълнение на задълженията си до приключването на проверки и разследвания.

В отговор на въпрос дали двамата ще могат да се върнат на постовете си, ако разследването ги оневини, Смирнов подчерта, че „живеем в спазваща законите страна“ и той, разбира се, може да си представи такава възможност.

Причините за взетото от президента решение са, че „президентът и всички ние достатъчно дълго чакахме от ръководителите на тези ведомства конкретни и може би по-радикални резултати за прочистване от колаборационисти и изменници на държавата“, добави Смирнов, цитиран от руската служба на Би Би Си и „Мediapool“.

Припомняме, че снощи бе съобщено, че украинският президент Володимир Зеленски е издал укази за отстраняване от длъжност на Баканов и Венедиктова. Държавният глава заяви, че причина за отстраняването им са многобройни случаи на предателство в двете държавни структури.

Указите за уволнението на Баканов, приятел от детството на Зеленски, и Венедиктова, която е начело на усилията по преследването на руските военни престъпления в Украйна, бяха публикувани на официалния сайт на президента. Венедиктова ще бъде заменена от Олексий Симоненко.

Началникът на Службата за сигурност Иван Баканов и главният прокурор Ирина Венедиктова, заедно с над 60 бивши служители на ведомствата, са работили срещу интересите на Украйна в окупираните от Русия територии, каза Зеленски. Той допълни, че са започнати 651 наказателни производства за държавна измяна и колаборация с руските власти срещу освободените служители.

„Такова внушително количество престъпления срещу устоите на националната сигурност на държавата и връзките, установени между служители на силовите структури на Украйна и спецслужбите на Русия, повдигат много сериозни въпроси за съответните ръководители. Всеки от тези въпроси ще получи отговор, увери Володимир Зеленски, цитиран от Нова телевизия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама