„Кинтекс“ съди бившия си директор за близо 1 млн. лв.

18:20, 18 юли 22 25 2232 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Кинтекс“ внесе осъдителен иск срещу бившия изпълнителен директор на дружеството Александър Михайлов, съобщава Министерството на икономиката, което е принципал на дружеството.

„В 12 без 5“: Нинова обявява конкурси за шефове на държавни институции

Искът е на стойност 920 721.12 лв. и е за причинени вреди от дейността му като член на Съвета на директорите и изпълнителен директор. В съобщението на министерството се посочва, че Михайлов е заплатил с тях два пъти за една и съща дейност. 

Михайлов: Нинова се опитва да реабилитира офшорната фирма, източила от Кинтекс 10 млн. лв.

Малко по-късно Александър Михайлов също излезе със своя позиция, разпространена до медиите. В нея той опроверга твърденията на Корнелия Нинова, като заяви, че въпросният сигнал е бил даден преди месец на прокуратурата, където Михайлов твърди, че вече е бил извикан и е дал подробни обяснения. „Тогава Нинова отбягваше темата като казваше, че ще изчака компетентните институции да си свършат работата“, пише той. 

По думите му решението за сключването на договора, за което е заведен иск срещу него, е на Съвета на директорите. Тоест, ако „Кинтекс“ завежда дело срещу мен, следва да заведе и срещу председателя на съвета на директорите г-жа Анита Великова, която и преди и сега е на този пост. Тя е сложила подписа си под това решение. Разходите по този иск – около 50 000 лева ще са за сметка на „Кинтекс“ (тоест държавата), докато аз от джоба си плащам за моите дела срещу нея“, отбелязва Михайлов.

Той твърди, че средствата са платени за реално свършена работа (установена с документи), която е приета от служители на „Кинтекс“, които и към момента са на работа в дружеството. „Ако желаят могат да разкрият документите в секретна секция, от която е виден и финансовия принос от тези платени средства, който възлиза на десетки милиони. Аз няма да навлизам в повече детайли, защото те могат да навредят на „Кинтекс“, изтъква бившият директор на дружеството.

Александър Михайлов подчертава още, че в дъното и на този казус стои прекратен от него договор с една определена офшорна компания, по която по думите му са били изплатени около 10 млн. лв. преди да бъде назначен за изпълнителен директор на „Кинтекс“. „Бях освободен дни след като официално заявих, че по този договор повече няма да се плаща. Сега Корнелия Нинова и подопечното ѝ предприятие „Кинтекс“ твърдят, че този договор не е бил прекратен и е дублиран. Тоест, явно подготвят нови плащания по него. Така за пред медиите новината е, че са завели иск срещу мен, но реалната цел е да продължат източването на „Кинтекс“ с плащания към частната офшорна фирма. Защото аз (за разлика от г-жа Нинова) работя само с документи“, отбелязва той, като публикува протокола с решението на съвета на директорите на „Кинтекс“, с което договора и плащанията към въпросната офшорката се прекратяват и на него като изпълнителен директор му се възлага да сключа нов договор, по който да се контролира какво реално се извършва, преди да се плаща.

„Сигурно вече съм рекордьор, защото по разпореждане на Корнелия Нинова подопечните ѝ дружества за четвърти (4!) път съобщават на медиите, че ме дават на съд! Формалните причини са сходни, но истинската – защото си позволих да кажа много неудобни факти за Министър Нинова и безобразията, които прави в системата на Министерството на икономиката и индустрията. Явно я е заболяло, че миналата седмица разказах пред медиите как се крие от правосъдието по делата, които водя срещу нея. Днес тя отвръща на удара. Докато обаче аз действам като гражданин, тя има зад себе си цялата държавна машина. А целта – да ме дискредитира и да покаже на всички дръзнали да тръгнат срещу нея, какво ще им се случи“, пише още Михайлов.

В заключение той пита: „Кои частни компании успяват да предредят „Кинтекс“ за стока от ВМЗ и защо?“.

Дават на прокуратурата бившите шефове на „Кинтекс“

Припомняме, че Александър Михайлов бе начело на „Кинтекс“ от 27 октомври 2021 г. до 10 май тази година, когато бе отстранен от поста.

Още през юни ръководството на Държавната консолидационна компания сезира прокуратурата за щетите, причинени на „Кинтекс“ от уволнения директор. Тогава новото ръководство на дружеството направи ревизия на всички договори, сключени от него. Установено бе, че без решение на Съвета на директорите и без разрешение от ДКК, Михайлов е сключил договор и е изплатил сумата на посредник за услуга, за която фирмата вече е имала абсолютно същия сключен договор, твърдят от Министерството на икономиката.

Нинова изненадващо в „Кинтекс“

Александър Михайлов отрича обвиненията и заведе две дела за клевета срещу Корнелия Нинова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама