„Внасяме“ COVID-19 от Гърция

10:12, 19 юли 22 25 2597 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От днес връщат част от COVID мерките в София. Маските стават задължителни в болниците, институциите за социални услуги, аптеките, оптиките и дрогериите. Още мерки са спазване на физическа дистанция от метър и половина, миене на ръце и дезинфекция на повърхности. Сред мерките е и при възможност работа от вкъщи. Ограниченията ще са временни в сила един месец.

Големият брой случа в момента са в София, Варна и Бургас. Причините са две – внасяме от Гърция. 5% от тези, които отиват там, се връщат заразени“, това каза математикът проф. Николай Витанов в ефира на bTV.

Във Варна и Бургас има голяма концентрация на хора и затова се увеличават и случаите.

„Аз казах, че тази седмица ще стигнем 2000 случая. В момента се намираме в сценария празни болници. Трябва да се следи броят на хората в интензивни отделения“, посочи той. „В момента 100 души заразяват 126, което означава, че епидемията се разраства“, каза математикът.

Дестабилизацията на сценария е, когато хората в интензивни отделения станат 500, а тези в неинтензивни – 5000. Според сметките на проф. Витанов до края на август няма да се стигне до този сценарий.

В момента хората в интензивни отделения са 33, а броят на заразените в лечебни заведения вече е 740.


***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама