ПП с условие към БСП: Рашков начело на КПКОНПИ

11:20, 19 юли 22 / Политика 25 2344 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

След като вчера БСП получи третия мандат, днес започна консултации за съставяне на мнозинство в рамките на 47-ото Народно събрание. Това е последният опит преди да се стигне до нови предсрочни избори. Първата среща бе с „Продължаваме промяната“.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова даде заявка, че партията ѝ има сериозно желание да направи редовно правителство и няма намерение да „тупа топката“. „На тази първа среща имаме да ви кажем четири неща – да ви благодарим и да отчетем, че като правителство досега свършихме много добри неща, оставяме страната във финансова стабилност, икономически растеж и с много добра социална политика. На второ място – загрижени сме за месеците, които предстоят, нови предизвикателства ни чакат, и затова смятаме да положим усилия да съставим редовно правителство, трето – имаме намерение да стъпим върху програмата, която заедно изработихме и четвърто – имаме сериозно намерение да съставим правителство, нямаме намерение да имитираме преговори и да тупкаме топката до избори“, посочи Нинова в началото на срещата с ПП. 

Нинова каза кой ще е приоритетът при преговорите за правителство

Без Рашков начело на КПКОНПИ, няма да има правителство

В отговор премиерът в оставка и съпредседател на ПП Кирил Петков обяви, че в сегашното правителство „работихме много конструктивно, особено относно социалната политика“. „Имаме най-големия растеж в Европа на индустриалното производство“, посочи той. По думите му допълнителна политическа криза не трябва на България. Петков припомни и за законопроектите, които трябва да бъдат приети в следващите месеци по Плана за възстановяване и развитие.

Като условие за участие в коалиционно управление, от ПП поставиха приемането на антикорупционния закон и Бойко Рашков да стане председател на КПКОНПИ.

„Важно е във всички аспекти на плана за възстановяване да напреднем. Ще говорим за политики. Първата точка на програмата, която приехме, е приемането на новия закон за КПКОНПИ, антикорупционен закон, с номинацията на г-н Рашков“, изтъкна премиерът в оставка, цитиран от „Мediapool“.

След срещата Асен Василев каза пред журналисти, че евентуални преговори с ИТН ще зависят от това как мандатоносителят ще съумее да сглоби мнозинство, така че да бъде приет законът за КПКОНПИ и да бъде избран Бойко Рашков за ръководител на тази комисия.

Името на премиера ще стане ясно на втората среща

След срещата Корнелия Нинова не уточни кога във времето очакват от ПП името на кандидат за премиер и кога се готвят да върнат на президента отговор за мандата. Това щяло да стане на втори разговори, едва когато имат съгласие по управленската програма. „Не сме обсъждали структура и персонален състав на кабинет, докато не минат разговорите ни с ИТН и ДБ. След това ще имаме втори кръг от разговори по състава, след като се уверим, че имаме мнозинство по управленската и по законодателната програма“, заяви Нинова, като отбеляза, че първата задача по програмата с ПП е постигната.

Колегите от ПП поставиха едно искане - мандатът да бъде държан толкова дълго, за да бъде прието антикорупционното законодателство, законът за КПКОНПИ и да бъде избран Бойко Рашков за председател. На първите разговори ще изслушаме всички искания на партньорите, след това ще търсим съгласието по останалите въпроси. Засега най-важно е да препотвърдят ангажиментите по управленската програма“, каза още Нинова.

Преговори с „Газпром“... и всички възможни доставчици 

На въпрос за отношенията с Русия тя подчерта, че не са поставяли условие, защото този въпрос е бил изчистен по време на съставяне на програмата. „В нея е записано, че ще положим усилия за възстановяване на отношенията с Руската Федерация и да не допуснем да се закриват посолства и да се скъсват отношенията между България и Русия. В програмата е записано, че България ще търси разговори с всички възможни доставчици на газ, което не изключва и Газпром“, уточни лидерът на левицата, цитирана от БНТ.

Василев пък отчете, че и към момента България има договор с „Газпром“, който руската страна не изпълнява. Относно дипломатическите отношения между София и Москва той каза, че и двете посолства работят.

Социалистите вече заявиха, че ще положат всички усилия за реализиране на мандата и ще говорят само с досегашните партньори от четворната коалиция, която беше провалена след решението на „Има такъв народ“ да я напусне и да гласува срещу правителството на Кирил Петков в първия успешен вот на недоверие в българската история.

Утре предстоят разговори и с „Има такъв народ“, а след тях са „Демократична България“, които са пожелали да са последни. Левицата ще се срещне и с отцепилите се депутати от ИТН. От партията вече заявиха, че няма да водят разговори за кабинет с третия мандат с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

Най-трудният мандат

Социалистите неколкократно заявиха, че са готови да предложат евентуалното премиерско място на ПП, а формацията вече дадоха заявка, че вероятно предложението им за поста ще е настоящият вицепремиер и министър на финансите в оставка Асен Василев. Той беше предложението на ПП за премиер и при опита за съставяне на правителство с първия неуспешен мандат.

До това не Кирил Петков, а Асен Василев да е кандидатът за министър-председател, се стигна заради ултиматум на БСП заради изгонването на 70-те руски дипломати. В края на миналия месец социалистите обявиха, че се оттеглят от преговорите за нов кабинет и обявиха, че ще се върнат, ако кандидатът за премиер не е Петков. Малко след това официално като кандидат за премиер с първия мандат беше представен Василев, който и сега се представя от ПП като най-вероятна номинация за поста.

През последните дни обаче неофициално се говори за друга фигура, която би била по-консенсусна - тази на бившия председател на парламента Никола Минчев. В края на миналата седмица обаче Минчев обяви, че с него подобни разговори не са водени, но няма да избяга от тази отговорност, ако бъде номиниран от формацията си за поста.

Причината за търсене на кандидат, различен от Василев, е в това, че от напусналите управлението „Има такъв народ“ настояват нито Петков, нито Василев да заемат премиерския пост. А БСП вече даде заявка, че ще се опита да върне на масата на преговорите формацията на шоумена Слави Трифонов.

Дали БСП ще се справи със задачата за съставяне на правителство с третия мандат, е съмнително. Освен проблема с ИТН, които станаха причина за разтурянето на досегашната управляващата коалиция, стои и изначалното недоверие на ДБ към БСП. Това показва, че правителство по-скоро няма да има, а въпреки официалните заявки на БСП - ще се печели време до разпускането на парламента, за да може изборите да бъдат насрочени в началото на октомври, каквато заявка вече даде президентът.

При третия мандат има възможност за „тупане на топката. В конституцията не е записан срок, в който той трябва да се върне на държавния глава реализиран или не. Тълкувателно решение на Конституционния съд казва, че след като бъде излъчен, кандидатът има срок от седем дни да реализира мандата. В решението обаче не е посочен срок за издигането на кандидат за министър председател, който да го върне, независимо дали изпълнен или не. Това оставя евентуална възможност за забавяне преди парламентът да бъде разпуснат.

„Конституцията не е точна в този текст. Както знаете има и тълкувателно решение... Вероятно няма да го бавим, ако видим, че няма разбиране по програмата. Но и при най-малките знаци, че можем да постигнем съгласие по програмата - ще си отделим повече време“, каза вчера Нинова по повод тази възможност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама