27% от работещите българи не могат да си позволят почивка

13:57, 19 юли 22 25 2093 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Над 38 млн. души в Европа не могат да си позволят едноседмичен отпуск, въпреки че работят. Това показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите, цитирано от КНСБ.

Кризата и растящите разходи оказват допълнителен натиск върху работещите и все повече хора заявяват, че се борят да свържат двата края и почивката е още по-недостъпна за тях. Делът на населението, което не може да си я позволи, се е увеличил в повече от половината държави – членки на ЕС, а от 2019 г. насам в 11 страни се е нараснал и процентът на работещите, които нямат средства за лятна ваканция.

Изводите са на базата на анализ на микроданни на Евростат, които не са публично достъпни. Той е направен от Европейския синдикален институт – независимият изследователски център на ЕКП. Общият брой на работниците, които не могат да си позволят отпуск, е изчислен от синдикалния институт въз основа на процентите, предоставени от Евростат.

Според тези данни през 2019 г. почивка в България не са можели да си позволят 22,4 процента от работещите. През следващата година броят им се увеличава до 27,2 на сто или близо 840 хил. работещи българи.

Румъния, Гърция и Литва имат най-висок дял на работещите, които не могат да си позволят ваканция за една седмица – съответно 47 на сто, 43 и 41 процента. В Италия те са 8 млн., в Испания – 4,6 млн., Франция – 4,1 млн. В тези три страни е най-голям броят на работещите, които нямат възможност за почивка.

Много е вероятно тази тенденция да се задълбочи още повече в резултат на инфлацията, което подчертава необходимостта работниците в цяла Европа да получат достойно увеличение на заплатите още това лято, посочват от ЕКП. Оттам призовават за спешни мерки за преодоляване на бедността. ЕС и националните правителства трябва да подкрепят работещите хора с мерки за облекчаване на кризата с цените на енергията и храните и да предоставят подкрепа за доходите.

Може и да е лято, но животът със сигурност не е лесен за милиони работещи, които не могат да си позволят почивка със семействата си, въпреки че се трудят. Почивката не трябва да бъде лукс. Тя е важна част от осигуряването на здравето и благосъстоянието на работниците, но изглежда невъзможна за много хора, които се борят просто да сложат храна на масата и да платят наема в условията на криза. Междувременно животът е плаж за шефовете, които използват пандемията, за да приберат в джоба си още повече от печалбите, генерирани от тяхната работна сила. Растящото неравенство и в почивките показва, че европейската икономика не работи за трудещите се хора. ЕС и националните правителства са длъжни да защитават и укрепват колективното трудово договаряне като най-добрият начин да се гарантира, че работещите хора получават своя справедлив дял и могат да си позволят да се наслаждават на живота, а не просто да оцеляват. Без справедливо увеличение на заплатите работодателите и политиците ще открият, че се връщат от летните си отпуски, за да се сблъскат с есента на гнева, последвана от зимата на недоволството”, коментира зам.-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.

Микроданните на Евростат са използвани за оценка на дела на общото население (18-65 г.), което не може да си позволи почивка и работа, претеглени с кръстосани тегла, предоставени от Евростат в микроданните. След това тези дялове бяха умножени по населението на възраст 18-65 години, както е предоставено публично от Евростат за 2019 г. Това е оценка на общия брой на хората, които работят и не могат да си позволят да вземат едноседмичен отпуск (а не дали го вземат).

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Stizo 15:11, 19 юли 22

А защо трябва всеки да може да си позволи всичко? Както аз съм работещ и не мога да си позволя Мерцедес, така и някой друг работещ не може да си позволи почивка.
Комунизма мисля, че свърши.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама