Проф. Кожухарова: Не можем да кажем колко хора са с ковид реално

08:55, 20 юли 22 25 2726 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Положителните проби за COVID-19 са висок процент, защото много малко хора се изследват. Това бяха нивата на тестване от самото начало на пандемия, коментира епидемиологът проф. Мира Кожухарова. По думите ѝ при норма в ЕС за изследване за коронавирус на 600 на 100 000 души население в България се тестват 400 на 100 000.

„При положение, че се развива епидемичната обстановка би трябвало да има много повече изследвания. Ние фактически не можем да кажем реално колко хора са болни“, посочи проф. Кожухарова.

Според нея и в новия план за борба с епидемията липсва ясен критерий при каква заболеваемост се взимат конкретни мерки. При това положение решенията са политически, не експертни, подчерта епидемиологът в ефира на bTV. 

Последните данни 

За последното денонощие у нас са регистрирани нови 1862 случая на коронавирус, показват данните на Единния информационен портал. Направени са 7820 теста, от които почти 24% са положителните проби.

Шестима души са починали за последните 24 часа. Като излекувани в портала са отчетени 509 души.

В болници за денонощието са постъпили 145 пациенти. Общият брой на хоспитализираните е 790. От тях 42-ма са в интензивни отделения.

Вчера са поставени са 3660 дози ваксини.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама