С обещание за сериозен ремонт: Правната комисия прие закона за КПКОНПИ

08:54, 21 юли 22 / Политика 25 2170 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ключовият законопроект за КПКОНПИ мина на първо четене, но с обещание, че ще се ремонтира сериозно преди окончателното му приемане. Проектът бе подкрепен от ИТН, които също се заканиха, че предстои много работа по текстовете.

От партията на Слави Трифонов гласуваха „за“, както бяха обещали, но без особено желание. Андрей Михайлов заяви, че при всички случаи текстовете ще се пренаписват. Той коментира, че този закон ще надживее това народно събрание и затова трябва да е качествен.

ГЕРБ заплаши с война, ако Рашков е шеф на КПКОНПИ

Ива Митева произнесе дълга критична реч, в която неколкократно нарече закона абсурден. Тя посочи, че имало страшно много проблеми със самите декларации за имущество и интереси, които и в момента се подават. Митева посочи, че на нея лично ѝ се е наложило да подава шест пъти декларация, въпреки че си оставала на една и съща длъжност. Тя нарече абсурдно и приравняването на секретарки и шофьори на висши публични длъжности, поради което те също подавали декларации. Имаме страхотно много работа между първо и второ гласуване“, коментира тя.

Механично разделяне, механично събиране

Със законопроекта на КПКОНПИ се дават разследващи функции. Освен това комисията се разделя на двеза борба с корупцията и отнемане на имущество. От ГЕРБ обявиха, че няма подкрепят, защото това било просто „механично разделяне“.

Ироничното в случая е, че преди години, когато именно бившите управляващи създадоха комисията в сегашния ѝ вид, бяха обвинявани, че събират механично няколко институции. Преди да подаде оставка бившия шеф Сотир Цацаров също заяви, че поне актикорупционната дирекция би следвало да се върне откъдето е дошла – в ДАНС.

Сега самите ГЕРБ се заловиха за фразата „механично“ и не спряха да я повтарят. Бившият правосъден министър Екатерина Захариева на няколко пъти нарече закона „миш-маш“. Тя посочи, че председателят можел да повтори шестгодишния си мандат и нямало изискване за юридическо образование на инспекторите, които по план трябва да разследват корупционни престъпления. Според Захариева с такива формулировки инспектор може да стане и човек, завършил румънска филология. Тя заяви, че тези хора би следвало да познават поне НК и НПК, след като ще работят така.

Кумове и кръстници

От „Демократични България“, които също подкрепиха законопроекта, също дадоха да се разбере, че не са особено доволни от него. Атанас Славов коментира, че са нужни промени по линия на конфликта на интереси. Той заяви, че формулировките трябвало да се променят така, че той да се отнася и до кръстници и кумове, с които често пъти имало по-силна емоционална връзка, отколкото при истински роднини. В момента само кръвното родство се счита за връзка, от която би могъл да произлезе конфликт. Славов говори и за деклариране на членство в организации като масонски ложи и тамплиески ордени.

ПП с условие към БСП: Рашков начело на КПКОНПИ

Собствена бухалка

Бившият туристически министър Николина Ангелкова обвини управляващите, че си правят собствена бухалка, защото искат да назначат начело на комисията вътрешния министър Бойко Рашков. Тя ги призова изцяло да пренапишат проекта. И двете със Захариева на няколко пъти заявиха, че законът се приемал intuito personae, т.е. с оглед личността, очевидно намеквайки за Рашков.

Славов ѝ отговори, че при досегашните председатели Пламен Георгиев и Сотир Цацаров е имало злоупотреби, които не са забравени. Георгиев си тръгна от КПКОНПИ след скандал с имотите му. Цацаров също подаде оставка.

Законът трябва да се приеме на първо четене, за да се даде знак накъде вървят управляващите, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той коментира, че борбата с корупцията у нас имала дълга трагикомична история, достойна за перата на Илф и Петров. Иванов заяви, че всички неуспешни опити за създаване на антикорупционен орган са заради нежеланието да се реформира прокуратурата. Докато това не се случи, всичко останало ще е някаква форма на ерзац, коментира той.

ГЕРБ против корупцията, но не по този начин

Законът има толкова много несъвършенства, че те могат да се обсъждат до 5 часа сутринта, заяви депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев. Обсъжданията така или иначе продължиха почти до полунощ в сряда. Балачев разпалено коментира, че не трябва да се създава нов разследващ орган, защото вече има достатъчно такива. По думите му този закон насърчава доносничеството. Балачев заяви, че всеки можел да навреди на всекиго само с един сигнал, а ако инспекторите не го харесват, можели да му създават проблеми в продължение на години.

Ние сме против корупцията, но не по този начин“, коментира депутатът и заяви, че ще гласува против, предаде „Мediapool“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама