Българската овчарска салата се нареди на първо място в класация за 50-те най-вкусни в света на Taste Atlas. Кулинарният пътеводител класира салатите по тяхната популярност и оценка от потребителите.
Овчарската салата получава оценка от 4.7, критската Дакос заема втората позиция в класацията. На трето място е японската салата Гома уакаме.
В топ 10 влизат още две традиционни български салати – Снежанка и Шопска, които заемат шесто и седмо място. На 17 позиция пък се нарежда българското кьопоолу.
Овчарската салата е традиционно българско ястие - вариация на Шопската салата, която се приготвя от нарязани краставици, домати, лук, магданоз, печени или сурови чушки, шунка, сварено яйце, кашкавал и настъргано бяло саламурено сирене.
Съществуват няколко разновидности на рецепти за овчарска салата, което често поражда спорове, коя е оригиналната. Най-честите спорове са дали в овчарската салата трябва да има гъби или не. Традиционната рецепта не включва употребата на гъби. Класическата рецепта за овчарска салата се е наричала „родопска“, но през 60-те години на XX в. е променяна в съответствие с рецептурните нововъведения на туроператора „Балкантурист“.
Българската баница е най-добрата закуска според световен кулинарен атлас
Това е поредно признание за българските ястия. В началото на тази година баницата беше обявена за най-доброто тестено изделие в света, като изпревари португалските тарталети и турската баклава.
***
Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!
Добави коментар