Защо мъжете живеят по-малко от жените

20:10, 22 юли 22 / Любопитно 25 2116 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Учените са открили нови факти, които биха могли да обяснят защо мъжете обикновено не живеят толкова дълго, колкото жените.

Изследванията показват, че това е свързано със загубата на Y хромозомата, което може да доведе до злокачествени образувания на сърдечния мускул и фатална сърдечна недостатъчност, съобщава „Скай Нюз“. Учените смятат, че 40% от 70-годишните мъже страдат от загуба на мъжката хромозома, но те могат да бъдат подпомогнати от лекарство, което предотвратява опасните развития.

Хромозомите са подредени по двойки. Жените имат две Х-хромозоми, а мъжете - Х и Y-хромозоми.

Професор Кенет Уолш от Университета на Вирджиния заявява: „Особено след 60-годишна възраст мъжете умират по-бързо от жените. Те сякаш остаряват по-бързо от биологична гледна точка.“ Той допълва, че „новото проучване дава представа за причините, поради които продължителността на живота на мъжете е по-кратка от тази на жените“. Според Уолш лекарството пирфенидон може да помогне за неутрализиране на вредните ефекти от загубата на хромозоми.

Много мъже започват да губят Y-хромозомата си с напредването на възрастта, като се смята, че това е особено характерно за пушачите. Изследователите вече са установили, че мъжете, които са загубили Y-хромозомата си, са по-склонни да умират на по-млада възраст и да страдат от свързани с възрастта заболявания като болестта на Алцхаймер.

Смята се, че новото проучване е първото убедително доказателство, че загубата на хромозоми има пряко вредно въздействие върху здравето на мъжете, предаде БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама