Преименуват болница „Св. Екатерина“

13:41, 22 юли 22 25 2941 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

УМБАЛ „Св. Екатерина“ ще бъде преименувана на името на проф. д-р Александър Чирков. Това е решило ръководството на Министерството на здравеопазването, съобщиха от ведомството.

Предложението е постъпило от Инициативен комитет, в който участват пациенти, ученици, колеги и последователи на проф. Чирков. Сред мотивите на инициаторите e по този начин да бъде почетен приносът на проф. Чирков както за спасяването на живота и здравето на хиляди българи, така и за създаването на българската школа в кардиохирургията и кардиологията.

Почина светилото в кардиологията проф. Александър Чирков

Припомняме, че през 1984 г. на проф. Чирков е възложено да изгради модерна кардиохирургия в България. На 14 май 1986 г. там е направена първата сърдечна трансплантация в Източна Европа, а през 1994 г. е създадена Катедра по сърдечно-съдова хирургия, чийто ръководител е проф. д-р Александър Чирков.

Дълги години УМБАЛ „Св. Екатерина“ беше известна сред българското общество като „Чирковата болница“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 НЕ преименувайте болницата!!!! 16:57, 22 юли 22

Починалият проф. Александър Чирков НЕ е искал това! Нека болницата да остане с името си "Света Екатерина"! Преименуването е поредната скапана прищявка на еманципираната Сербезова , която е министър на здравеопазването в оставка! Тая не позволи и забави изграждането на модерната болница "Сърце и Мозък" в София! Което е поредното некадърно поведение на еманципирана женичка, която си мисли, че може безнаказано да си играе със здравето и търпението на нуждаещите се от медицински грижи! Тази нещастница Сербезова доказа, че жени и феминистки НЕ трябва да бъдат на ръководни министерски постове! Оставка на Сербезова!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама