Приеха правилата за избор на шеф на КПКОНПИ

16:07, 22 юли 22 / Политика 25 1496 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След продължили близо 5 часа дебати парламентът прие правилата, по които ще се избира бъдещият шеф на КПКОНПИ. Регламентът беше одобрен с гласовете на „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Възраждане“.

Партиите имат 14 дни, или до 5 август, за да предложат кандидати. Заявки за това вече са дали „Продължаваме промяната“ - за Бойко Рашков и „Възраждане“ - за Бойко Атанасов.

Кандидатите трябва да представят професионална автобиография, документ за завършено юридическо образование и правоспособност, както и трябва да представи писмена концепция. Председателят трябва да има 10-годишен юридически стаж.

Предложенията на ДПС и ГЕРБ за допълнителни процедурни правила не минаха. Идеите им бяха насочени основно към личността на вътрешния министър в оставка Бойков Рашков.  Отпадна предложението да не бъдат допускани до участие в процедурата лица, навършили 65 години. Няма да се изискват документи, доказващи, че кандидатът не е бил обект на проверки от страна на КПКОНПИ. За справка - Рашков е на 67 години, срещу него беше назначена проверка от Антикорупционната комисия в началото на годината по сигнали за недекларирано имущество.Имаше и идея да се запише, че кандидатите не трябва никога да са били подлагани на процедура за отнемане на достъпа до класифицирана информация – успешно или неуспешно. Миналата година стана ясно, че достъпът на вътрешния министър до класифицирана информация е прекратен, припомня сайтът „Банкеръ“

Късно в сряда на първо четене в правната комисия бе приет законопроектът, с който комисията се разделя на две и ѝ се дават разследващи функции. Макар че текстовете бяха одобрени, всички политически сили дадоха заявка, че ще се преработват преди окончателното им приемане.

Персоналните атаки към Бойко Рашков

Нямаме нищо против нашите пенсионери. В петък от ГЕРБ и ДПС поискаха в процедурните правила да се заложат изисквания, които на практика ще дисквалифицират Рашков. Александър Несторов от ДПС поиска да се приеме, че хора над 65 години не могат да оглавят КПКОНПИ с уточнението, че нямали нищо против българските пенсионери и ги поздравява от трибуната.

Несторов говори и за психическата годност на „кандидата“. „Няма нужда да обяснявам защо човек, който не е психически годен, не трябва да управлява КПКОНПИ“, каза той.

Това особено се хареса на депутата от ГЕРБ Маноил Манев. Той говори за „менталното състояние“ на Рашков и подчерта, че управляващите се готвели да изберат „велик инквизитор“.Инквизицията като се самозабрави, не подбира“, каза той, цитиран от Mediapool.

Появиха се още предложения за промени в правилата. Джейхан Ибрямов поиска да се включи текст, според който начело на КПКОНПИ не може да е човек, водил „тенденциозно следствие срещу изявени демократи“. Не се разбра какво точно има предвид. Преди него обаче депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов напомни, че като следовател Рашков е разпитвал режисьора Евгени Михайлов през 1990 г. за записа, в който се чува как Петър Младенов казва: „По-добре е танковете да дойдат“. Михайлов разказа миналата година, че Рашков го е разпитвал 20 часа и се е опитвал да манипулира показанията му. 

Росица Кирова от ГЕРБ допълни Ибрямов с формулировката, че кандидатурата се отхвърля, ако кандидатът е участвал в репресивния апарат на тоталитарния режим“.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че управляващите са си записали Бойко Рашков като национален приоритет. И понеже и конституционната реформа е приоритет, може да изберем Рашков и за конституция, и така ще заковем цялата мафия за стената“, заяви той.

Бившият туристически министър Николина Ангелкова пък от няколко дни не спира да повтаря термина intiutu personae и да обяснява, че управляващите приемат закон с оглед личността на Рашков.

С вашите правила - нашият кандидат. На критиките, че се приемат правила, за да се избере вътрешният министър председателят на антикорупционната комисия в парламента Михаил Камбарев отговори, че процедурата се провежда по закона за КПКОНПИ, приет от ГЕРБ.

От ГЕРБ обвиниха мнозинството, че превръщат държавата в заложник на Рашков, защото премиерът Петков вече обясни, че изборът на шеф на КПКОНПИ е ключов за сформиране на ново мнозинство и кабинет. Депутатът Александър Ненков обеща, че след избора щял да си направи плакат с надпис „Ние сме ГЕРБ и не ни е страх“ по подобие на този, носен от Петков по време на протестите срещу управлението на Бойко Борисов.

Гаврата трябва да има граници. ГЕРБ предложиха депутатите да гласуват името на Рашков да се впише директно в закона като председател на КПКОНПИ и освен това да бъде избран направо за министър-председател, член на Конституционния съд, на Висшия съдебен съвет и редица други органи. Председателят Кристиан Вигенин отказа да подложи на гласуване предложенията им. „Гаврата с парламента все пак трябва да има някакви граници“, аргументира се той.

Предложенията на опозицията бяха отхвърлени. ГЕРБ използваха гласуването, за да ударят по „Демократична България“. Те обвиниха партията, че се е съгласила представители на комунистическата държава да оглавяват важни държавни служби. Десислава Атанасова обясни, че вотът е показал, че "демократичните социалисти са и от двете страни на залата".

Тя предложи и да се гласува поименно със ставане на крака и вдигане на ръка при избора за шеф на КПКОНПИ. Явор Божанков отговори, че ако се говори за комунисти, е редно ГЕРБ да започнат от себе си, защото лидерът им Бойко Борисов е бил член на БКП и бодигард на Тодор Живков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама