„Маските паднаха“: За ДБ явно няма проблем шеф на КПКОНПИ да е човек от ДС

18:19, 22 юли 22 / Политика 25 1962 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гласуването на „Демократична Бъглария“ за правилата на избор на шеф на антикорупционната комисия се оказа прецедент.

След като неведнъж те категорично заявяваха, че не искат начело на КПКОНПИ да е човек от „Държавна сигурност“, днес депутатите от обединението не подкрепиха предложения текст, забраняващ бивши служители на репресивния апарат на комунистическия режим да заемат тази длъжност. Стана ясно още, че те няма да издигат свой кандидат за поста.

От „Демократична България“ винаги са говорили за лустрация и са защитавали идеята, че хора, свързани с ДС, не трябва да се добират до властови постове. И така и никой от демократите не обясни защо точно сега се прави този огромен реверанс конкретно за Бойко Рашков, когото „Продължаваме промяната“ искат начело на антикорупционната комисия. Те поставиха това дори като условие в коалиционното споразумение.

Вчера на извънреден брифинг лично Христо Иванов декларира, че ДБ няма да гласува за хора, които бъдат обявени от компетентната комисия за принадлежност към тоталитарните служби. И се закани, че ДБ ще бъдат гарант, че следващият шеф на КПКОНПИ, който ще бъде избран, няма да бъде свързан с Държавна сигурност. Явно ден по-късно това се е променило.

Приеха правилата за избор на шеф на КПКОНПИ

Така става, когато коленичиш на Радев и се прегърнеш да управляваш с БСП. Оказва се, че агентите на комунистическата държава са национално достояние, а „Лукойл“ е техният пророк“, написа във Facebook депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

Демократичните социалисти на промяната гласуваха за председател на КОНПИ да се избира: кандидат с принадлежност към ДС и към репресивният апарат на МВР до 1989 година; кандидат разседван от КОНПИ; кандидат с отнет достъп до класифицирана информация“, написа пък Десислава Атанасова.

„Не беше нужно срокът за излъчване на кандидати да е 14 дни, можеха да приемат нашето предложение  - днес да изберем Бойко Илиев Рашков за председател на КОНПИ, за министър-председател, за член на ВСС, за главен инспектор на инспектората на ВСС, и за всички останали вакантни длъжности в държавата. Още днес можеха да преборят мафията от опозицията, бившите/бъдещите партньори на мафията, прокуратурата, президента, върховният административен съд и конституционният съд на България“, посочи тя.

След като се прегърнаха с класическите комунисти, вече няма какво да ни изненадат. Добре е все пак, че маските паднаха“, посочи пък депутатът от ГЕРБ Младен Шишков.

Толкова беше с моралът и почтеността на почтените. Жаждата им за власт е по-силна от всичките им принципи! Всъщност очевидно принципите им са се пръкнали с едничка цел - да се докопат до властта. След докопването вече няма принципи“, коментира Шишков. „Младите, умните, красивите - още ли държите да се саморазправяме по площадите заради тези хора“, пита народният представител.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама