ИТН разделена в подкрепата на Рашков за КПКОНПИ

13:48, 24 юли 22 / Политика 25 2303 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

„Има такъв народ“ няма да подкрепят кандидатурата на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за шеф на антикорупционната комисия, под каквато и да е форма. Такава заявка даде депутатът от ИТН Станислав Балабанов в ефира на Нова телевизия. 

С тази си заявка обаче той влезе в противоречие с колежката си Ива Митева. Малко след неговото интервю, но пред БНР, тя обяви, че ИТН ще подкрепи Рашков за титуляр на КПКОНПИ, ако името му не е записано в управленската програма като категоричен избор, а се редактира като номиниран.

Според Балабанов било видимо, „използването му като инструмент за някакви цели“. Народният представител от ИТН не отрече заслугите на Рашков за честното провеждане на последните избори, но посочи: Тогава той бе част от служебен кабинет и изглеждаше по различен начин. След като стана част от правителството на Кирил Петков и изпълнителния кабинет на Продължаваме промяната, изглежда като инструмент“.

Той заяви, че не харесвал работата му като министър на вътрешните работи. Дори го обвини за катастрофата на бул. „Черни връх“, причинена от покровителствания от полицаи години наред Георги Семерджиев, при която починаха две млади момичета. Попитан дали може Рашков да носи отговорност за всеки индивидуален служител в случая с катастрофата, Балабанов отвърна: Когато си върхът на иглата, ще носиш отговорност.

По думите му от партията все пак щели да подкрепят само ресорния закон - за КПКОНПИ, но не и в този му вид, а след редакция. „ИТН работи по антикорупционното законодателство и такова ще има - но не и така пак да пада в Конституционния съд“, посочи Балабанов, след което обвини за недостатъците в предлаганото законодателство един лош юрист от Министерския съвет. По думите му това е Лена Бориславова - началникът на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков. 

Възможна подкрепа за Рашков?

Малко след Балабанов пред националното радио Ива Митева обясни, че странното около вътрешния министър в оставка е, че името му е било конкретно записано в проекта за управленска програма, който е бил обсъждан с ПП, БСП и ДБ. От партията ѝ не били съгласни само с това и затова поискали да се зачеркне името. Предложили като редакция да се запише, че е номиниран, защото все пак се гласуват правила за избора, които предхождат самия избор. Ние казахме, че ще го подкрепим за председател на КПКОНПИ. Ако бъде направено предложението за Бойко Рашков и парламентът работи, ние ще го подкрепим, посочи тя. 

Ива Митева също заяви, че партията ще подкрепи проекта на антикорупционен закон, след като бъдат направени всички предложения по него.

Съпредседателят на ДБ - Христо Иванов, също говори пред БНР, като посочи, че десницата е имала предвид човек с друг профил за ръководител на КПКОНПИ: с не толкова богата политическа биография в миналото, по-професионален, по-неутрален. По думите му, начинът, по който Рашков плаши ГЕРБ-СДС и ДПС, обаче го прави много подходящ за поста.

Има ли вариант ИТН да се върне на масата за преговори?

Другото разминаване между двамата съпартийци е относно връщането на ИТН на масата за преговори. Балабанов бе категоричен, че „Има такъв народняма да се върне на масата на преговорите за съставяне на правителство. Според Митева след ситуацията от петък шансовете за съставяне на кабинет са малки, тя обаче е намение, че БСП трябвало първо да проведе разговор с парламентарно представените партии за кризата с КЕВР и тогава да се прецени. 

В същото време лидерът на левицата Корнелия Нинова припомни пред БНР, че ПП, БСП, ДБ и ИТН вече са се разбрали, че изборът на нов председател на енергийния регулатор може да стане до 12 август. Затова и било изчислено, че ако има предсрочни избори те ще се произведат на 16 октомври.

Митева намекна и че ако съпредседателят на ДБ Христо Иванов, чийто глас се чуваше на изтеклия запис от срещата на политическата група на десните, е бил поискал прошка от тях, може би са щели да намерят начин да поправят нещо. „Христо Иванов трябваше да поиска прошка от ИТН, да видим дали можем да направим последен опит нещо да се поправи. Излязохме от коалицията заради счупеното доверие. Влизаме в диалог, бяхме искрени, а в същото време те задкулисно се договарят. Разбрах, че не ни уважават, че не ни смятат за равностоен партньор. Доверието и диалогът, които искахме да възстановим, не се получиха... Чуваме само едни обвинения - клиширани фрази, няма доказателства за нищо, каза тя. 

Според бившия председател на парламента все пак, ако няма възможност за съставяне на кабинет, мандатът трябва да бъде върнат и да се премине към предсрочни избори. Балабанов пък е категоричен, че БСП още в понеделник трябва да върне мандата. Той отбеляза, че днес е имало среща във формат Кирил Петков, Христо Иванов, Корнелия Нинова, но без тях. 

Балабанов посочи, че вече се виждало, че партията му не е мафия“, както от Продължаваме промяната“ определяха ръководството им. Депутатът изтъкна обаче, че не можело ИТН да е патерица на управлението, без да има министри.

„Има много страшни неща в този запис (...) Най-важно е истинското лице на задкулисието, което лъсна - че ние наистина не сме мафия за тях и тази опорка е рухнала, получи в отговор. Какво означава „търпими партньори? Какво излиза, че ние сме били една патерица? Трябва да имаме равни права“, направи препратка към изказването на Христо Иванов той. 

Асен Василев като премиер също бил препъникамък

Другият проблем за Станислав Балабанов бил финансовият министър в оставка Асен Василев, когото Корнелия Нинова смята да предложи за министър-председател. От партията категорично били против това предложение. Освен това той подчерта, че името на Василев не е било обсъждано в преговорите за правителство, водени досега. „Ако беше, ИТН щеше да напусне консултациите“, твърди той. 

Балабанов определи като пълни глупости“ твърденията, че от партията изобщо не са имали намерение да участват в състава на правителство с третия мандат. Той заяви, че ИТН е направила услуга на страната, като я е отървала от „жълтопаветните лицемери.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:05, 24 юли 22

С тях и без тях все тая вследващия парламент итн ще са извън играта и ще дойдат сериозни и отговорни хора

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама