Модернизирана писта на ВВС е в „плачевно състояние“

17:34, 24 юли 22 / Политика 25 2459 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Министърът на отбраната Драгомир Заков е поискал проверка на качеството, с което е била модернизирана писта на ВВС. Причината е проблеми с настилката. За това съобщи Заков самият пред депутати от комисията по отбрана. Част от средствата са били отпуснати по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.

Най-големият проект по програмата на НАТО за инвестиции е за удължаване и модернизация на писта за излитане и кацане на летище Безмер“, обясниха запознати от комисията. През 2016 година там беше приключено удължаването на пистата с 500 метра, разширяването ѝ, изграждането на две мecтocтoянки зa транспортни самолети.

Без да посочва пред депутатите мястото, министърът на отбраната Драгомир Заков призна за „плачевното състояние на изградената с пари и на НАТО инфраструктура

Има проблем и то сериозен. Издал съм заповед за съответните допълнителни проверки, за да се установи, защо се е стигнало до това състояние. Най-общо казано, макар и в рамките на гаранционния период, но в доста кратък период, състоянието на изградената инфраструктура с пари на НАТО, част от парите са дадени от НАТО, е в доста плачевно състояние. Тук вече експертиза трябва да установи защо. Включително съм поискал експертиза - да се види настилката, подложката на настилката и всичко което се случва отдолу, тъй като има проблем с настилката, изтъкна той, цитиран от БНР. 

Ремонтите са стрували над 62 милиона лева без ДДС. Близо 55 милиона от тях са пo програмата нa HATO зa инвестиции в сигурността.

„Безмер е един от вариантите за преместване на изтребителите МиГ-29, докато в авиобазата „Граф Игнатиево текат ремонтите за новите F-16. Решение за преместването още няма.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама