Русия обвини украински военни в престъпления срещу човечеството

10:44, 25 юли 22 25 2864 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Москва повдигна обвинения на 92 членове на украинските въоръжени сили за престъпления срещу човечеството. Пред правителственото издание „Российская газета” ръководителят на руския следствен комитет Александър Бастрикин уточни, че са започнати над 1300 криминални разследвания.

Още около 96 души, включително 51 командващи на въоръжените сили, се издирват, каза  Бастрикин. Според него, наказателни дела са образувани и по фактите на разработването на оръжия за масово унищожение от служители на украинското Министерство на здравеопазването.

Кисинджър: Украйна не бива да отстъпва територия на Русия

Според Бастрикин украинците са участвали в „престъпления срещу мира и сигурността на човечеството“. Той също така предложи и международен трибунал, подкрепен и от държави, като Боливия, Иран и Сирия. Засега от Киев не са коментирали обвиненията.

Властите в Киев не са коментирали обвиненията, но отправените от Москва са огледални на тези на Украйна, която също провежда разследвания срещу руски военни. Този месец Киев заяви, че проучва над 21 000 военни престъпления и престъпления на агресия, за които се твърди, че са извършени от руските сили от началото на инвазията през февруари.

Бастрикин обвинява Запада в открито спонсориране на „украинския национализъм“. Твърди, че подкрепеният от ООН съдебен процес „е изключително съмнителен“.

Международният наказателен съд (МНС), който определи Украйна като „място на престъпление“, изпрати там екип от следователи и експерти по съдебна медицина. Кремъл отрича всички военни престъпления, както и това, че нанася удари срещу цивилни граждани. Версията на Москва е, че Украйна обстрелва собствената си инфраструктура и убива цивилни граждани.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама