Груевски: България иска Македония да стане втора българска държава на Балканите

08:43, 26 юли 22 / Свят 25 2332 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Не е тайна, че посредством опитите за промяна на историята и произхода на македонския език и нация и в миналото, и сега, както и в бъдеще България ще настоява от Македония да бъде създадена втора българска държава на Балканите. Това написа в профила си във Facebook бившият премиер на РС Македония Никола Греувски, който в момента е в изгнание в Унгария.

За гражданите не е проблем в бъдеще да се наричат македонци, а езикът – македонски, стига да се приеме, че до 2 август 1944 г. македонците са били българи, които са говорили български език, историята им е била българска и ако се приеме, че след това с политическа намеса, прогонване и терор в СФРЮ нацията е преименувана от българска на македонска, а езикът и историята от български са станали македонски, пише бившият премиер.

Според него България не може да приеме съществуването на македонско малцинство, тъй като това би било в противоречие с горната цел.

„В миналото в Македония не се искаше признаване на българско малцинство като конституционна категория, но сега плановете са променени, тъй като очевидно се смята, че вписването в конституцията би помогнало за по-лесната и по-бърза промяна към желаното, особено ако има контрол върху учебниците по история в училищата и в университетите, в книгите на македонските научни работници – историци, които в бъдеще ще се пишат в бъдеще, документалните и игралните филми и сериали, които биха се снимали, както и ежедневното писане в македонските медии, контролирано чрез формулата „говор на омраза“, което ще служи на посочената кауза“, посочи той.

По-лошото, според Груевски, е, че всичко, изброено дотук, ще бъде формално под контрола на процеса за членство на Македония в ЕС. „Целите са дългосрочни, какъвто ще бъде и процесът на членство в ЕС“.

Никола Груевски е осъден на седем години затвор

Дали това ще се осъществи, или не зависи до голяма степен от македонския народ, както и от политическия елит в страната и неговото единство по национални въпроси, смята бившият премиер.

С последните решения на правителството и на парламента са създадени силни предпоставки за реализирането на този план на България, предупреждава Груевски. „В миналото, до май 2017 г., Договорът за приятелство не можеше да бъде съгласуван и подписан именно поради опитите на македонското правителство да елиминира подобни предварителни условия в текста на този договор, който е в основата на договорените и приети в рамките на този месец документи.

Груевски отхвърля твърдението, че никой досега не е успял да асимилира македонския народ и няма да може да го направи и в бъдеще. „Онези, които познават поне малко историята, знаят, че през последните 100-150 години милиони македонци са асимилирани от България, Гърция, Сърбия, Османската империя, а част от тях и по света (разбира се, не всички), като македонска емиграция”.

Според него това са естествени политически процеси, а асимилирането на македонците е „исторически потвърдено и го знае всеки, който е прочел поне три книги за историята на македонския народ“.

Груевски е категоричен, че без подписаните документи и решенията от м. юли България като държава-член на ЕС можеше да продължи да създава проблем за членството на Македония в ЕС, за да отстоява своите цели. Това, обаче, би ѝ създало проблеми с други държави от ЕС, тъй като нямаше основания за своите искания. „Сега е създадена основа, а натискът върху България от страна на други държави-членки и на САЩ в полза на Македония би бил много по-голям и с по-малко аргументи“.

Вярно е, че нито една държава досега не е загубила своята идентичност в процеса на присъединяване към ЕС. Но също така е вярно, че досега на нито една държава не са поставяни такива условия, каквито сега се поставят на Македония чрез приетите този месец документи, продължава Груевски.

Според него членството на Македония в ЕС трябва да остане цел на всяко едно правителство в бъдеще, „но с последните решения на управляващите бяха създадени условия и за големи рискове от национален характер, които ще изискват много повече усилия и внимание и които може да послужат като основание за нови блокади по пътя на членството в ЕС“.

Този месец беше много тъжно да се видят борбата, усилията, съпротивата, противопоставянето, но и безсилието на измамения македонски народ спрямо намеренията и решенията на едно правителство, което е загубило или се отказало от суверенитета на страната и не взема самостоятелно решение дори за най-важните национални въпроси, заключи бившият македонски премиер Никола Груевски, цитиран от БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама