Хърватия откри най-мащабния инфраструктурен проект в ЕС

10:09, 27 юли 22 / Свят 25 2455 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Хърватия открива един от най-големите инфраструктурни проекти в Европейския съюз - моста Пелешац. Той свързва южния полуостров Пелешац с останалата част от страната и е на стойност 525 милиона евро, от които 357 милиона евро са осигурени от европейските фондове.

Еврокомисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви, че мостът ще подобри икономическото развитие и териториалното сближаване на Южна Далмация и Хърватия като цяло. „Този проект е огромно значение както за Хърватия, така и за ЕС. Този мост е символ на европейската солидарност и подкрепа към Хърватия във финансов и политически план“, изтъкна еврокомисарят.

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович изтъкна важността на моста. Той напомни, че някои босненски политици са били против изграждането на моста край град Неум, където Босна и Херцеговина има излаз на Адриатическо море. Проектът слага край на териториалната прекъснатост, създадена от мирния договор от 1699 г., съгласно който Дубровнишката република (или Република Рагуза) отстъпва брега около град Неум на Османската империя.

Югославската федерация нямаше вътрешни граници между шестте републики, сред кoито бяха Хърватия и Босна. След разпадането ѝ през 90-те години обаче двете части на хърватския адриатически бряг бяха прекъснати от тясна ивица босненска територия. Местните и жители и туристите трябваше да преминават през гранична проверка, което забавяше трафика и караше жителите на южната част да се чувстват изолирани от останалата част на страната, отбелязва АП.

Мостът с дължина 2400 метра преминава през пролива между село Комарна на континенталната част на страната и село Бриеста на полуостров Пелешац. Подготовката му отне десетилетие, като в нея участваха няколко хърватски правителства. Съоръжението се състои от 13 отсечки, шест 33-метрови пилона от армиран бетон и четири ленти.

Проектирането на моста е дело на словенския инженер Марян Пипенбахер, а строителството е осъществено от „Чайна роуд енд бридж корпорейшън“ („China Road and Bridge Corporation“). Китайската компания спечели поръчката за строителството през 2018 г. с цена от около 2 милиарда куни (265 милиона евро) и срок за изпълнение 36 месеца, а официално работа по строителството започна на 31 юли 2018 г.

При обявяването на търга през 2017 година за строителството на първата отсечка имаше три оферти: на италианската компания Асталди (Astaldi) и турската Ай Си Иктас (IC Ictas), на австрийската Щрабаг (Strabag) и на китайската Чайна роуд енд бридж корпорейшън, пише БТА.

Осъществяването на проекта не започна да тече гладко през 2018, тъй като отхвърлените кандидати за строителство обжалваха избора на китайската компания за изграждането на обекта.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама