БСП: Президентът е част от групата, свалила правителството

11:10, 28 юли 22 / Политика 25 2449 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентът Румен Радев е част от групата, която свали действащото правителство. Това заяви пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова на излизане от президентството, след като партията ѝ върна третия мандат неизпълнен.

БСП върна третия мандат на президента неизпълнен

По думите ѝ държавният глава Румен Радев не е спирал да критикува кабинета, въпреки че той е създал основната партия в него - „Продължаваме промяната“. „Заедно с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ не ни дадоха и 100 дни. Смятаме, че той е част от групата, която свали действащото правителство“, коментира Нинова по адрес на президента и подчерта, че ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане“ с цинична безотговорност хвърлят държавата в хаос.

Като мандатоносител направихме всичко по силите си да гарантираме сигурност и стабилност на държавата. Изготвихме програма, внесохме 79 закона. Приемането им щеше да облекчи живота на българските граждани“, изтъкна тя. 

Тя отказа да приеме критиките на президента за енергийната криза и препоръча на Радев да търси отговорност на ИТН. Нинова отбеляза, че още миналата седмица БСП е алармирала колко е сериен проблемът с КЕВР, но никой не им е повярвал, а са последвали упреци, сарказъм и обвинения, че държат мандата още една седмица, за да седят в креслата си.

„Седмица по-късно всички разбраха тежестта на ситуацията. Не приемаме критиката на президента, че оставяме страната в хаос. Да я обърне към ИТН и техния министър на енергетиката. В последните месеци всички кризи в енергетиката се прехвърлят на всички други, но не и там, където им е мястото. Нямаме никакво желание да носим отговорност за това, тъй като многократно предупреждавахме - не спирайте преговорите с „Газпром“, посочи още тя.

Според нея вероятно президентът няма да удължи работата на Народното събрание. Няма как да изберем председател на КЕВР за два дни и президентът много добре го знае. Върви се към връщане на Иван Иванов, което е спорно от конституционна гледна точка“, коментира още Нинова.

Попитана дали съжалява, че БСП са издигнали Румен Радев за президент, тя каза: Не съжалявам, че издигнах Румен Радев - той дължи и двата си мандата, особено първия, на БСП. Първия път персонално аз го предложих. Гражданите да оценят неговата работа“, заяви тя.

По думите ѝ Радев не е повдигал въпрос за министри от БСП в служебния кабинет, но Корнелия Нинова изрази съмнение, че ще привлече социалисти зад гърба на партията. „Но ние не носим отговорност - да се знае, че БСП не участва в този кабинет“, категорична бе тя, цитирана от БНТ. 

„На президента му се усладиха служебните кабинети“

По-рано подобно мнение изрази и дриг член на социалистите. Заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Филип Попов заяви в ефира на БНР, че имено президентът е съучастник в това отново да има предсрочни избори в България. Като че ли на президента му се усладиха служебните кабинети, коментра той. 

Попов изтъкна, че не е имало реални консултации за съставяне на кабинет и всичко е било „формално и ритуално“. Лицемерието в този парламент взема връх над отговорността. Очевидно, че ИТН, ГЕРБ и ДПС не се съобразяват с волята на българските граждани, които не искат предсрочни избори“, каза той. По думите му за пореден път се вижда, че „има друго мнозинство в този парламент“.

Попов прогнозира спирала от избори и не вижда работещо мнозинство в следващия парламент. Очакваме ревизия. Това е нещо, което явно от президентската институция отдавна се канят да направят, съвместно с новия проект на Стефан Янев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама