Марешки продава бензиностанциите си, искал да се пенсионира

13:19, 29 юли 22 / Политика 25 3363 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бизнесменът и политик от ВМРО Веселин Марешки е в процес на продажба на бензиностанциите си „VM Petroleum“. Той е потвърдил тези си намерения пред „Капитал“.

Решението му идва само 5 години след като обяви откриването на огромната си бензиностанция с 50 колонки в Люлин 4“. Веригата „VM Petroleum“ се менажира през дружеството „Трейднет Варна“.

От 1 ноември ще има осезаемо намаляване на цените газа

Пред изданието Марешки е коментирал, че върви към „намаляване и разпродаване на бизнеса и че е взето решение за приключване“, а самият той мислел да се пенсионира. „Показах на хората, че имат възможност да живеят по-добре, те предпочетоха да живеят по-зле, казва той. „Ако ние бяхме управляващи, нямаше да има такова ограбване на хората, допълни бившият депутат. 

Според източници от сектора причината Марешки да напусне бизнеса са тежкото положение в момента на пазара на горива, изключително силните позиции на пазарния лидер Лукойл, почти невъзможният внос на алтернативни горива и ниските маржове, на които се работи.

Според последния публикуван в Търговския регистър отчет на компанията броят на обектите на веригата към края на 2020 г. е 19. Според сайта на варненската верига, тя разполага със 17 бензиностанции, като някои от по-малките са наети, а в сайта Fuelo се публикуват цените на 13 обекта. „VM Petroleum“ има и неработеща база за горива в Плевен и около 15 цистерни на лизинг.

Марешки се обяви за „българския Навални“

Две от бензиностанциите отиват за шефа на „Инса ойл“

Собственикът на Инса ойл Георги Самуилов коментира пред Капитал, че е пред финализиране на сделка за покупката на две от бензиностанциите на Марешки, но не каза кои са те. Не е ясно и дали това ще е пълният обем на сделката.

По думите на Марешки купувачите сами идват, като той е в готовност да продава, ако има интерес. Източници от пазара обаче коментират, че той самият е активната страна, като е правил запитвания няколко пъти към потенциални купувачи. Проблем обаче се оказвала високата цена, както и самите обекти, спецификата на самите бензиностанции и трудният пазарен момент. Пак според източници от пазара по неофициална информация цената, която е търсил за целия бизнес, била 25 млн. лв.

Обещанието и обвиненията

Марешки влезе в парламента с помощта на евтините горива и обещанието за 1.80 лв. за литър. В същото време той обвиняваше по-големите играчи на пазара в картелни взаимоотношения и изкуствено надуване на цените. Бизнесменът нападна и тогавашния директор на Лукойл България Валентин Златев, като го обвини, че е самозабравил се олигарх.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:31, 30 юли 22

Може да го пенсионират с раирани дрехи някъде на топло

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама