За осми път „Зелени библиотеки“ гостуват в парковете на София

12:58, 30 юли 22 / София 25 2656 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Осмото издание на „Зелени библиотеки“ в парковете на София стартира днес в парк „Гео Милев“. Съвместно с район Слатина и сдружение „За Слатина“ там ще бъдат поставени и две къщички за книги, от които всеки посетител на парка ще може да вземе книга за четене и да остави своя. И така към седемте къщички за книги, разположени на знакови места в природния парк Витоша и Зоопарка се прибавят и две нови, които ще се зареждат редовно от Столична библиотека с атрактивни издания.

„Зелени библиотеки“ е една от най-успешните традиционни инициативи на Столична библиотека. Тя насърчаваа четенето от най-ранна детска възраст, привличане на нови читателски публики и общуване със софиянци през почивните дни, съобщиха от библиотеката.

Децата и учениците могат да участват в образователни STEM игри, в забавно програмиране с различни ботове, да се запознаят с популярната в Корея национална игра тухо и да изработят кукли от традиционна корейска хартия. Малчуганите могат да получат първите си уроци по рисуване с ръководителя на детското арт ателие на Столична библиотека художника Христо Кърджилов. Навсякъде с нас ще бъде мобилната ни филиал– Библиобус, който разполага с 1500 тома - нови хитови заглавия от съвременни и класически наши и чужди автори. От него читателите на библиотеката ще могат да си изберат книги за дома.

Продължава обичаната от софиянци инициатива „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“. Столична библиотека приканва всички посетители да се включат в споделянето на книги, като дарят ново прочетено заглавие от личната си библиотека и вземат различно интересно издание.

Посетителите на „Зелени библиотеки“ ще имат възможност да разгледат две документални изложби. „Библиотеката на София разказва“ представя драматичната съдба на библиотечните колекции на видни общественици и писатели (Кирил Христов, Константин Стоилов, Иван Денкоглу), редки и ценни издания от фонда на Столична библиотека, които са живи свидетелства на времето и историята на библиотеката и столицата. Експозицията „Из парковете на София – минало и настояще“ представя любопитни фотоси и документи за историята, изграждането и обновяването на популярни столични паркове и градини.

И тази година в софийските паркове ще звучи вдъхновяваща поезия и музика. С нас ще бъдат поетите – Калин Терзийски, Мирела Иванова, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Ангел Игов, Силвия Чолева, Иван Христов, Кристин Димитрова, Георги Гаврилов, Анжела Димчева и др., а 7-годишната Каталина Павлова ще представи свои публикувани детски приказки. За вас ще свирят и пеят – Иван Бороджиев (саксофон), Ели Раданова (вокал), Венци Дреников (клавишни),екс Атласът Георги Арсов, Алек Кирев (вокал), Кирил Коев (китара),Ралица Симеонова (китара, вокал) и др.

В детската арт програма очаквайте артистите от парти агенция „Маска“ с ръководител Цветомир Иванов, клоуните от атракционен клуб „Найя“, Боби Мирчев с обичани детски песни, школа за сценични изкуства „Есенс“ – с театрални, певчески и танцови детски състави, фондация „Деца на България“ – игри с мисловни карти и др.

Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта.

Кампанията се провежда в следния график:

30 юли /събота/ - парк „Гео Милев“

6 август /събота / - парк „Заимов“

7 август /неделя/ - Борисова градина

13 август /събота/ - Южен парк

14 август/ неделя/ - парк „Св. Троица‘

20 август /събота/ - Западен парк

21 август /неделя/ - -Зоопарк

27 август /събота/ - Северен парк

28 август /неделя/ - парк Витоша, пред хижа Алеко.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама