Радев: Служебният кабинет да предотврати въвличането ни във война

12:20, 02 авг 22 / Политика 25 2425 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Първият приоритет на новия служебен кабинет е да предотврати въвличането на страната ни във война. Това обяви президентът Румен Радев при представянето на кабинета „Донев“.

„Бушува война, чиито последици се усещат у нас, напрежението на Балканите отново се покачва. Първият ви приоритет трябва да бъде да не допуснете страната да се въвлече във военен конфликт“, посочи държавният глава, цитиран от БГНЕС.

Той обърна внимание, че пряко следствие на войната е глобална енергийна криза, която ще изостри социалното напрежение. „Служебното правителство трябва да се води от два приоритета – сигурност на доставките и цената на енергоносителите“, каза още Радев.

Държавният глава даде и друг пример за последиците от войната. „Продоволствената криза трябва да е важен приоритет пред вас. Да осигурите ясен хоризонт на земеделските производители, продоволствена сигурност на държавата и овладяване на цените“.

Президентът обясни, че това служебно правителство, поема властта в една доста по-сложна и различна ситуация от предходните.

„Това е четвърто служебното правителство, което назначавам. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета. Вие поемате отговорност за управлението на България в труден момент”, отбеляза държавният глава.

Според Радев има обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС. 

Не можем да си позволим риска България да остане в периферията на ЕС. Управлението изисква компетентност, опит, отговорност, самообладание. Затова и изборът ми се спря на Гълъб Донев за служебен премиер“, каза Радев и представи състава на служебния кабинет. 

Кои са новите служебни министри?

 ***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама