Зеленски: Русия загуби една от възможностите да тероризира света

07:57, 03 авг 22 25 2205 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Първият кораб с украинско зърно пристигна в Босфора, след като премина през специалния коридор в Черно море, който беше договорен, за да се отблокират нашите пристанища. Целта ни сега е да има регулярност: когато един кораб напуска пристанището, там вече трябва да има други кораби - както тези, които се товарят, така и тези, които са на път към пристанището. Непрекъснатостта и редовността са необходим принцип, от който се нуждаят всички потребители на нашите селскостопански продукти. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение.

Той подчерта, че износът през тази година е необходим, за да могат украинските фермери и селскостопански компании да разполагат с достатъчно ресурси за сеитбата през следващата година. „Това вече е въпрос на продоволствена сигурност, а за нашата страна следващата година е осигурена сега“.

Зеленски: Прекалено рано е да се радваме за зърното

Според Зеленски Русия е предизвикала продоволствената криза, за да използва доставките на пшеница, царевица и петрол като оръжие. „Точно както вече прави с газа и петрола - Русия създава недостиг, повишава цените, а когато провокира социални сътресения, изисква политически отстъпки. Това не трябва да се случва с храната. Разбира се, че разбираме с кого си имаме работа. А Русия разбира, че губи една от възможностите си да тероризира света“, подчерта президентът, цитиран от БГНЕС.

Украйна си връща населени места в Херсонска област

Украйна си е върнала 53 населени места в окупираната в по-голямата си част от Русия Херсонска област, съобщи изпълняващият длъжността губернатор Дмитро Бутрий, цитиран от агенция Ройтерс.

Тази цифра е с девет населени места повече от броя, който той обяви в понеделник, което изглежда показва ускоряване на темпото на украинските успехи в региона.

Русия превзе обширни територии в Южна Украйна през първата фаза на инвазията, започнала на 24 февруари. Сега Украйна обещава да проведе мащабна контраофанзива, за да си върне териториите и използва западни оръжия с голям обсег на действие, за да удари руските линии за доставки.

Русия отхвърля спекулациите за ядрено оръжие

Конфликтът в Украйна не дава основание на Русия да използва ядрени оръжия, но Москва може да реши да използва ядрения си арсенал в отговор на „директна агресия“ от страните от НАТО. Това заяви руският дипломат Александър Трофимов на конференция за неразпространение на ядрените оръжия в централата на ООН, предаде още агенция Ройтерс.

Руският дипломат отхвърли „напълно необоснованите, откъснати от реалността и неприемливи спекулации, че Русия уж заплашва да използва ядрени оръжия, особено в Украйна“.

Няколко дни след руската агресия на 24 февруари президентът Владимир Путин постави в повишена готовност силите за възпиране, които включват ядрени оръжия, позовавайки се на агресивните според него изявления на лидерите на НАТО и западните икономически санкции срещу Москва.

Александър Трофимов, който е старши дипломат в службата за неразпространение и контрол на въоръженията в руското външно министерство, заяви на конференцията, че Москва би използвала ядрени оръжия само в отговор на оръжия за масово унищожение или нападение с конвенционални оръжия, което застрашава съществуването на руската държава.

Путин: В ядрена война няма да има победители

Нито един от тези два хипотетични сценария не се отнася за ситуацията в Украйна“, заяви Трофимов на конференцията. Той обаче обвини страните от НАТО в „ожесточена хибридна конфронтация“ с Русия, която сега „опасно балансира на ръба на открит военен сблъсък“.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън нарече предупрежденията на Путин след нахлуването в Украйна „безразсъдно, опасно ядрено дрънкане на оръжие“.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш алармира, че „човечеството е само на едно недоразумение, на една грешна преценка от ядрено унищожение“. 

Русия обяви „Азов“ за терористична групировка

Върховният съд на Русия обяви украинския националистки полк „Азов“ за терористична групировка, предаде Ройтерс, позовавайки се на свой кореспондент на място. В резултат на това сега пленените войници от „Азов“ ще могат да бъдат съдени съгласно строгите антитерористични закони в Русия и ще могат да им бъдат издавани присъди от до 20 години затвор, отбелязва агенцията, цитирана от БТА. 

Полкът „Азов“, който има крайно десни и ултранационалистки корени, е едно от най-видните украински военни формирования, които се сражават срещу Русия в Източна Украйна. Той е сформиран през 2014 г., за да се сражава срещу проруски бунтовници и по-късно става част от украинската Национална гвардия.

В свое изявление полкът „Азов“ каза, че Русия търси нови оправдания за свои военни престъпления и призова Държавния департамент на САЩ да обяви Русия за терористична държава. Русия редовно изтъква съществуването на „Азов“ в подкрепа на своите твърдения, че Украйна е под контрола на „фашисти“. Руски държавни медии сравниха бойци от „Азов“ с нацисти от Втората световна война, а победата на Съветския съюз над нацизма продължава да бъде ключова част от руската национална идентичност. 

„Азов“ беше базиран в украинския град Мариупол и много от членовете му бяха пленени от руските сили, когато градът падна през май след продължила почти три месеца обсада. Миналата седмица руското посолство в Лондон написа в Twitter, че пленените бойци от „Азов“ трябва да бъдат обесени и че те „заслужават унизителна смърт“.

Нови санкции

Съединените щати наложиха нови санкции срещу Русия, включително срещу 24 предприятия от технологичния сектор и отбранително-промишления комплекс, както и срещу предполагаемата приятелка на руския президент Владимир Путин, предадоха информационните агенции, като се позоваха американското министерство на финансите.

Санкции са наложени на публичното акционерно дружество „Магнитогорски металургически комбинат“ и на олимпийската шампионка по художествена гимнастика Алина Кабаева, за която се твърди, че има връзка с Путин - нещо, което руският президент отрича.

Докато невинни хора страдат от незаконната агресия на Русия, съюзниците на Путин се обогатяват и финансират разкошен начин на живот", заяви във вторник министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама