Съдът отмени заповедта за спиране на ТЕЦ „Брикел“

19:14, 03 авг 22 25 2406 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

ТЕЦ „Брикел” ще продължи да работи, след като Административният съд в Стара Загора отмени заповедта за спиране на производствената дейност на предприятието, предаде БНР.

Принудителната мярка беше наложена на 29 юли от РИОСВ - Стара Загора след проверка на премиера и екоминистъра към тази дата - Кирил Петков и Борислав Сандов. „Брикел“ стана обект на проверки след сигнали за черен пушек, който се издига от централата и замърсява въздуха. При проверките беше установено значително замърсяване. Членовете на правителството допуснаха, че над предприятието е имало „чадър“ и предположиха, че причина за това е неговият собственик. Премиерът възложи на ДАНС да провери дали то е свързано с Христо Ковачки.

„Въпреки установените 7 ключови нарушения и издадената преди ден принудителна административна мярка от страна на РИОСВ за спиране на дейността на горивната инсталация, ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово, продължава да работи и да застрашава здравето на местните жители", коментира по-рано днес бившият мининистър на околната среда и водите  Борислав Сандов в ефира на Euronews Bulgaria.

„Те някак си успяха да убедят РИОСВ, че за да изведат от експлоатация ТЕЦ-а им трябват две седмици. Той продължава да пуши зловещо. Този ТЕЦ функционира в абсолютен разрез с европейските и българските правила и замърсява драстично целия регион. Затова България отново може да бъде подведена под отговорност от европейския съд, но този път да плащаме всички ние. А санкциите могат да бъдат в много голям размер“, допълни бившият министър.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама