Инфекциозните клиники в София са почти запълнени 

12:30, 04 авг 22 25 3818 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Инфекциозните клиники на територията на София - „Св. Анна“, Инфекциозна болница, ВМА, „Софиямед“, в момента са запълнени почти на максимум с неусложнени случаи. Това заяви директорът на столичната РЗИ Данчо Пенчев в ефира на БНТ.

По думите му с вчерашна дата са 120 неусложнените случаи, 15 интензивни легла са заети. За момента капацитетът в столицата не е изчерпан, но повишените случаи водят след себе си увеличаване на хоспитализациите. 

Мерките, които влизат в сила в София от днес, са за срок от 15 дни. „Надеждите са в този срок да се пречупи вълната. София в момента е в едно високо плато. Към днешна дата броят на положителните е 389. На база 14-дневна заболеваемост са 465 на 100 хиляди", каза Пенчев, но допълни, че има и скрита заболеваемост. Все пак носенето на маски в градския транспорт вече давало резултат.

Маските на закрито стават задължителни в София

От днес защитните маски отново стават задължителни на закрити обществени места в София. Изключение ще се прави за спортуващите на закрито, персонала и клиентите в заведенията, децата до 6-годишна възраст. 

В закритите помещения и на работното място трябва да се спазват мерки като задължителна дистанция от метър и половина, редовна дезинфекция и проветряване. Не бива да се допускат до офисите лица с прояви на остри респираторни заболявания. При възможност и по преценка на работодателите, да се създаде възможност за работа от дистанция или гъвкаво работно време. Ограничения има за свижданията в болниците и хосписите.

Мярката ще важи до 19 август.

Данните за последното денонощие

През последните 24 часа са регистрирани 1 701 нови случая на коронавирус при 7 362 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 23,1% от взетите проби са дали положителен резултат. 

66,55% от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 389, следват Пловдив със 139, Варна със 136 и Бургас със 124. В Разград има най-малко регистрирани заразени - 9.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България са 1 213 429. Броят на активните случаи се увеличава и вече са 26 582. Ръст има и в броя на настанените в болница - 1 077, от които 55 са в интензивни отделения. 81,67% от новопостъпилите в болница не са имунизирани.

Излекуваните през последното денонощие са 1 086 души, така общият им брой достигна 1 149 427.

През последното денонощие са починали 6 души. 66,67% от тях не са били ваксинирани. Така броят на загубилите битката с вируса става 37 420.

За последното денонощие са поставени 3156 дози ваксина. Така общият брой на хората със завършен ваксинационен цикъл е 2 065 237 души.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама