Николов: Радев да не се доверява на хора с доказано нисък експертен потенциал

10:36, 04 авг 22 / Политика 25 2206 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бившият енергиен министър в кабинета „Петков“ Александър Николов отговори на апокалиптична картина на служебния кабинет за газовите доставки през следващите месеци, като увери, че проблемът с количествата е решен. Той намекна за саботаж на газовите доставки.

„Първо - представянето на офертата го има стенографирано в Министерския съвет. Второ - има рамков договор, сключен с конкретна компания. Трето - офертата не е просто оферта, тя е ангажираща“, обясни той в ефира на Нова телевизия. 

„Имаме газ до септември“: Кризисен щаб ще бори „хаоса и разрухата“ в енергетиката

По думите му договорът е за седем карга. „Право на платеца и получателя е да решат да приемат офертата, или не. За първите три карга има ангажимент, за останалите четири - описан механизъм“, разясни Николов и уточни, че има слот за първото карго. За него е взето решение, защото е скоро във времето - през октомври. Този слот е осигурен, но съвсем случайно, след като е обяснено как той да се плати, дали да се вземе и т.н. и след като има цялата комуникация в „Булгаргаз“ и БЕХ, решението още не е прието“, посочи той.

За второто и третото карго Николов подчерта: „При разговор със служебния министър му казах кои са неговите „критични” колеги от държавите. Това са Гърция, Азербайджан и Турция. За мое съжаление, към момента има „мижав интерес“ към това нещо“, допълни бившият министър.

Николов беше категоричен, че проблемът с количествата е решен. Относно хранилището в Чирен каза, че се пълни с по-бързи темпове, в сравнение с предишните две години. „Не е на 80%, защото трябваше да го напълним на 250 евро. Не е напълнено, защото е много скъпо. Второ - България е една от 12-те държави, към която дългосрочният договор от „Газпром Експорт“ не се изпълнява едностранно“, подчерта той. 

„Продължаваме промяната“ призова служебния кабинет да не всява страх за газа

Бившият министър предупреди за риск, ако гръцката връзка не влезе в експлоатация поради целенасочено забавяне на процедурата на 1 октомври.България ще бъде поставена в изключително зависима и тежка ситуация. Вторият риск - договорените карга, които могат да влязат и към днешна дата, няма да могат да влязат в алтернативното трасе „Кулата/Сидерокастро“, защото евентуално там ще трябва да минава азерският газ. Това ще направи управлението на кризата и цените изключително тежки“, обясни Николов.

Той излезе и с призив към президента Румен Радев. „Безкрайно го уважавам. Искам да го помоля, абсолютно искрено, да не се предоверява на хора с доказано нисък експертен потенциал и по-нисък морал“, каза Николов и апелира държавния глава да си направи изводите за случващото се от май месец насам.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама