Изборите ще струват малко над 70 млн. лв. 

15:33, 04 авг 22 / Политика 25 1914 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

70.5 млн. лв. ще струват изборите за народни представители на 2 октомври. Това обявиха от правителствената информационна служба, след одобрението на план-сметката за вота.

Припомняме, че най-скъпите избори досега бяха последните, но те бяха „2 в 1“ – за президент и парламент, през ноември, за които бяха заделени 124 млн. лв. Не бяха предвидени обаче парите за купените тогава допълнителни 1600 машини, както и за изпълнението на дейностите по техническото обслужване и логистичното им осигуряване, за които по-късно бяха осигурени 24.6 млн. лв. с ДДС. 

За първия вот през април 2021 г. бяха отпуснати 66 млн. лв. Вторият, предсрочен избор, провел се през юли с.г. струваше 57 млн. лв. 

Дейностите, които ще се финансират с тях включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Правителството има готовност да осигури необходимите средства при вземане на Решение от страна на Централната избирателна комисия за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, както и при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на специализирани устройства за електронно машинно гласуване и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на машинното гласуване.

Министерският съвет възложи на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев да координира изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на вота, включително съгласуването с ЦИК на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. Той трябва да организира и изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите.

Министърът на регионалното развитие Иван Шишков пък ще координира дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци, а министърът на външните работи Николай Милков ще организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната.

Министърът на правосъдието Крум Зарков ще отговаря за подготовката и провеждането на изборите в местата за лишаване от свобода.

Министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, ще определи временни противоепидемични мерки, свързани с изборния процес, ако е необходимо.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама