Amnesty International: Украйна застрашава цивилното население, Русия използва забранени боеприпаси

08:48, 05 авг 22 25 2118 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Украинската армия застрашава цивилното население, като създава бази и вкарва въоръжение в жилищни райони, включително в училища и болници, в опит да отблъсне руска инвазия. В същото време Русия извършва безразборни атаки, включително с използване на боеприпаси, забранени от световната общност. Това се посочва в доклад на международната правозащитна организация Amnesty International, цитиран в секцията новини.

В проучването на правозащитници се казва, че разполагането на оръжие в жилищни райони нарушава международното хуманитарно право, тъй като превръща цивилните обекти във военни мишени. В резултат на руските удари по населени места загиват цивилни и се разрушава гражданска инфраструктура, твърдят експертите, цитирани от Offnews.bg.

Правозащитниците са установили, че части на ВСУ са базирани в жилищни сгради в 19 града и села в Харковска, Донецка и Николаевска области. Повечето от жилищните райони, където са били разположени войниците, са разположени на няколко километра от фронтовата линия.

„Това, че са в отбранителна позиция, не освобождава украинските военни от спазването спазването на международното хуманитарно право“ - заяви Агнес Каламар генерален секретар на Amnesty International. „Украинското правителство трябва незабавно да гарантира, че силите му са разположени далеч от населените райони или да евакуират цивилните от местата където действат военните.

В същото време международната правозащитна организация е констатирала, че Русия е извършила военни престъпления в Харков. „Amnesty не откри доказателства, че украинските сили са били разположени в цивилните райони, които бяха атакувани незаконно от руската армия“, се казва в доклада.

Експерти отбелязват, че Русия извършва безразборни атаки в Украйна: „Много от руските удари, документирани от Amnesty International през последните месеци, са извършени с използването на безразборни оръжия, включително международно забранените касетъчни боеприпаси или други експлозивни оръжия с голяма зона на действие.“

„Безразборните атаки, които убиват или нараняват цивилни или повреждат граждански обекти, са военни престъпления“, пише в доклада.

Според ООН от началото на войната в Украйна са убити 5327 цивилни, а други 7257 души са били ранени. Сред загиналите са 2056 мъже, 1400 жени, 146 момичета и 165 момчета. Полът на още 41 загинали деца и 1519 възрастни не може да бъде установен.

Зеленски критикува доклада

Украинският президент Володимир Зеленски реагира остро на доклада на правозащитната организация. Той осъди твърденията, като изтъкна, че докладът се опитва да насочи отговорността от агресора към жертвата.

„Няма положение, дори хипотетично, при което какъвто и да е руски удар срещу Украйна да бъде оправдан. Ако някой изготви доклад, в който жертвата и агресорът са поставени по някакъв начин на едно и също ниво, ако се анализират някои данни за жертвата, а в същото време действията на агресора се игнорират, това не може да бъде толерирано.“

Зеленски отправи критики срещу задържането на макрофинансовата помощ от Европейския съюз за Украйна, като изрази надежда това да е „просто грешка“, която ще бъде поправена. Той не посочи коя европейска страна блокира изплащането, предаде БНР. 

През изминалата нощ руските въоръжени сили са обстрелвали украинските градове Николаев, Никопол и Запорожие.

Още три кораба с украинско зърно се очаква да потеглят от украински пристанища, след като в понеделник отплава първият по силата на споразумението за безопасен коридор в Черно море, постигнато с посредничеството но ООН и Турция.

Два кораба се очаква да тръгнат от пристанище Черноморск и един от Одеса. Те ще превозват общо повече от 50 хиляди тона украинска царевица, съобщиха украинските власти.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи, че друг празен кораб ще се отправи към Украйна, след като бъде инспектиран в Истанбул. Очаква се той да пристигне в Черноморск.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама