Зеленски настоява за санкции срещу Русия за обстрела на Запорожката АЕЦ

09:40, 06 авг 22 25 2355 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Русия и Украйна си отправиха взаимни обвинения в обстрел на Запорожката атомна електроцентрала. Украинският президент Володимир Зеленски призова за въвеждане на строги санкции срещу Русия заради обстрела на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Междувременно продължават сраженията в критичния граничен регион Донбас, а още три кораба с украинско зърно напуснаха блокираните доскоро пристанища.

Украинската държавна компания Енергоатом” обвини Русия за щетите в Запорожката електроцентрала. От своя страна руското министерство на отбраната отправи обвинение за обстрела към украинските сили, като каза, че изтичането на радиация е било избегнато само благодарение на късмета.

Снаряди удариха електропровод с високо напрежение в окупираната от Русия централа, което накара операторите да изключат реактор, въпреки че не беше открито радиоактивно изтичане. Заводът все още се управлява от украински техници.

Amnesty International: Украйна застрашава цивилното население, Русия използва забранени боеприпаси

Украинският президент Володимир Зеленски определи станалото като акт на тероризъм и призова за въвеждане на строги санкции срещу Русия:

Това е най-голямата атомна централа на нашия континент и всеки обстрел на този обект е откровено дръзко престъпление и терористичен акт. Русия трябва да отговаря за самия факт за създаване на заплаха срещу него. И това е не само още един аргумент в полза на признаването ѝ за държава спонсор на тероризма, то е аргумент и за налагане на строги санкции на целия руски ядрен отрасъл - от Росатом до свързаните компании и лица. Става въпрос за чиста сигурност  - този, който създава ядрени заплахи за другите народи, не е способен безопасно да използва такива технологии”.

Руските сили обстрелват градовете Харков и Никопол, съобщават украински медии. Според кмета на Харков Игор Терехов взривове се чуват в целия град, но за момента няма информация за пострадали, предаде БНР. 

За обстрел на град Никопол в Днепропетровска област съобщи и местният градоначалник Евгений Евтушенко. По-рано губернаторът на Николаевска област обяви налагането на необичайно дълъг вечерен час - от късно в петък до рано в понеделник сутринта, тъй като властите се опитват да заловят хора, сътрудничещи на Русия.

Междувременно три кораба, превозващи общо над 58 хиляди тона царевица, получиха разрешение да напуснат украинските пристанища, като част от сделката за разблокиране на износа на зърно, съобщи група, включваща представители на Русия, Украйна, Турция и ООН.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама