Френски учен се пошегува: Далечна звезда или парче колбас?

20:30, 06 авг 22 / Любопитно 25 2147 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Френският учен Етиен Клайн публикува преди седмица „детайлно изображение“ на далечна звезда в профила си в „Туитър“.

Снимка на Проксима Кентавър, най-близката звезда до Слънцето, разположена на 4,2 светлинни години от нас. Направена е от космическия телескоп „Джеймс Уеб“. Това ниво на детайлност... Всеки ден се разкрива нов свят“, написа ученият.

Етиен Клайн е известен физик и директор на френската Комисия за атомна енергия и алтернативни енергийни източници. Публикацията беше пресподелена и коментирана от хиляди потребители, които повярваха на думите му.

Нещата обаче не бяха точно такива, каквито изглеждаха.

Клайн се извини и призна по-късно в поредица от постове, че изображението всъщност е близък план на парче чоризо, направено на черен фон, съобщи bTV. 

Е, когато е часът за коктейли, когнитивните пристрастия изглежда намират на какво да се насладят... Пазете се от това. Според съвременната космология нито един обект, свързан с испанските колбаси, не съществува никъде другаде освен на Земята“, подчерта френският учен.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама