Киев няма да отстъпи територии на Москва дори и при референдум

09:01, 08 авг 22 25 2309 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ситуацията в Донбас остава тежка, Киев подготвя контраофанзива на юг.

Международната агенция за атомна енергия призова да ѝ бъде разрешено да изпрати свой екип в централата заради опасения от пожар и изтичане на радиоактивни вещества. Русия и Украйна взаимно се обвиняват за сраженията около АЕЦ „Запорожие“, която е под руски контрол. Междувременно още 4 кораба със зърно потеглиха от украински пристанища.

В среднощното си обръщение президентът Володимир Зеленски за пореден път заяви, че Киев няма да отстъпи никакви територии на Русия и че ако в окупираните територии се проведат референдум, за какъвто се твърди, че Москва планира, това ще сложи край на възможността за преговори.

Зеленски: Русия използва атомната електроцентрала в Запорожие за терор

Все повече се говори, че окупаторите подготвят псевдореферендуми за присъединяване към Русия на окупираните южни части на страната ни. Искам да кажа нещо много просто: всеки, който помага на окупаторите по какъвто и да било начин, след това ще понесе отговорността си пред Украйна. Нашата позиция остава непроменена: няма да се откажем от нищо наше, и ако окупаторите продължат с тези псевдо-референдуми, това ще означава край на възможностите за преговори с Украйна и свободния свят, от каквито Русия ще има нужда в някакъв момент“, посочи украинският президент, цитиран от БНТ.

След началото на инвазията двете страни направиха опит да преговарят, но от март диалогът е прекратен, като всяка от страните обвинява другата за спирането му.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама