„Без гръмки изказвания“: Външният министър внимателен към Русия

12:42, 08 авг 22 / Политика 25 2016 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Служебният външен министър Николай Милков демонстрира предпазливост по отношение на Русия и призова да се избягват „гръмки изказвания“. Той не смята, че Руската федерация ще забрани провеждането на предсрочните избори на нейна територия и посочи, че България има капацитет да се справи с организирането им там.

„В този деликатен и за двете страни момент и за техния капацитет да организират своето дипломатическо представителство, една по-голяма въздържаност няма да навреди. По-добре е дипломацията да се върне към корените си и да разговаряме с тях, когато това се налага, без да се правят големи и гръмки изказвания, които създават риск да се повлияе на изборния процес“, каза Милков на първата си пресконференция в качеството му на служебен външен министър.

След като Москва изгони в петък 4 български дипломати и 10 служители от българските мисии в страната като ответна мярка в отговор на решението на кабинета на Кирил Петков да експулсира 70 дипломати и служители на руското посолство в София, съставът на посолството ни в Москва вече е от едва 8 души.

Милков не смята, че ще има проблем с организирането на вота в Москва и Санкт Петербург, но отбеляза, че има сериозни предизвикателства по отношение на консулските услуги за гражданите и ще се търси подсилване на състава.

Днес Милков представи приоритетите и екипа си. Toй е решил да запази Велислава Петрова като зам.-министър. Тя ще отговаря за Северна Македония, кандидатстването на България в Шенген и предстоящите етапи от присъединяването към ОИСР.

Сред приоритетите са присъединяването на страната към Шенгенското пространство, отношенията със Северна Македония, организацията на изборите зад граница и други. “Трябва да се затвърди пробивът по отношение на Северна Македония“, каза Милков и отбеляза, че има още много рискове по тази тема.

Той оцени високо работата на кабинета „Петков“ за Северна Македония. Mилков отбеляза, че в Северна Македония има риск от обратимост на процеса. Той се заявява публично от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, пише Mediapool.

Служебният кабинет ще предложи посланиците на Генчовска

Той съобщи, че има 8 посланици, съгласувани между МВнР и президента и служебният кабинет ще продължи процедурата, започната от бившия външен министър Теодора Генчовска, която сега е зам.-министър на отбраната. „Ако се стигне до предлагането на нови посланици, те ще бъдат професионални дипломати. Няма да има външни назначения“, каза Милков. В тази връзка той отбеляза, че има пет посолства без посланици - Китай, Канада, Швеция, ОАЕ и Саудитска Арабия.

800 секции зад граница

Миналата седмица бе приета от Министерския съвет план-сметката за изборите. За вота на 2 октомври ще се отпуснат 70.5 млн. лв, като около 7.6 млн. лв. ще бъдат за изборите зад граница.

Разчитаме отново на българите в чужбина - да се отзоват да подпомагат организацията на изборите. Очакваме около 800 секции, на предишните избори бяха 750. На предишните избори имахме и рекорден брой избиратели“, каза постоянният секретар на МВнР Иван Кондов.

И още приоритети

Сред приоритетите са и присъединяването на страната към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и активно присъствия на България в ЕС и НАТО и участието на страната ни в колективните усилия за справяне с настоящите кризи. 

Екипът

Милков е дипломат от кариерата. За последно бе посланик във Франция. Бил е част от администрацията на президента Румен Радев, както и постоянен секретар на Министерството на отбраната.

Зам.-министри ще бъдат Велислава Петрова, позната от предишното правителство на Кирил Петков, и последният ни извънреден посланик в Украйна Костадин Коджабашев

Светлана Стойчева-Етрополски става началник на кабинета на министъра. Тя е бивш посланик на България в Канада.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:20, 08 авг 22

Имате ли нужда от спешен заем на всякаква сума? Тогава свържете се с нас сега, ние даваме всички видове заеми с много ниска лихва от 2%. Свържете се с нас с вашето име, вашата страна: необходима сума на заема: Продължителност на заема: месечен доход: валиден номер на мобилен телефон: пол: свържете се с нас чрез имейл [email protected]

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама