Серия взривове на руско военно летище в Крим

08:11, 10 авг 22 25 2374 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Един човек загина, а 8, сред които и дете, са ранени при серия от мощни експлозии в руска военна база в анексирания Крим.

12 взрива са избухнали на военното летище Саки - в непосредствена близост до плаж, на който в този момент е имало летовници. От руското министерството на отбраната не изключиха нападение и обясниха инцидента с взрив на авиационни боеприпаси. Твърди се, че става дума за нарушения на правилата за противопожарна безопасност. Улики за саботаж не са открити. Няма повредена авиационна техника, уточняват руските военни.

На пострадалото летище Саки са базирани самолети и вертолети, включително от руската морска авиация. Москва анексира Крим през 2014-та година. Украйна отрича да има общо с експлозиите, пише БНТ.

В обръщението си президентът Володимир Зеленски не коментира взривовете в Крим, но каза, че войната е започнала с анексирането на полуострова и ще приключи тогава, когато той бъде върнат на Киев.

Запорожката АЕЦ може да се превърне в нов Чернобил

МААЕ: Няма непосредствена опасност в АЕЦ „Запорожие“

Няма непосредствена опасност в АЕЦ „Запорожие“, съобщиха от Международната агенция за атомна енергия. Украинските власти са информирали Агенцията, че след обстрела в събота, по съоръжението има нанесени щети, но нивата на измерената радиация са в рамките на нормалното. Москва, под чиито контрол е районът на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, съобщи, че „Запорожие“ работи нормално.

Руските сили са започнали изграждането на система за противовъздушна отбрана в района на централата. Русия намекна и че би подкрепила посещение на екип на Международната агенция за атомна енергия. От март, когато Запорожка област беше окупирана от Русия, международни експерти нямат достъп до централата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама