Ще се обсъжда по-кратка карантина за ваксинираните

11:20, 12 авг 22 25 2487 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Здравните власти ще обсъждат намаляване на карантината на заразените с COVID-19. Това стана ясно по време на брифинг, на който служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев представи своя екип и приоритетите в работата на ръководеното от него ведомство.

„Ще се постараем да намалим времето на карантина. Предстои това да се обсъди с експертите във вторник. Смятам, че тя трябва да бъде намалена. Ще се опитаме ваксинираните да получат по-кратък период за изолация”, заяви той.

„Поех тази отговорност с ясната идея, че с опита си мога да помогна. Със сигурност няма да тръгна да правя големите реформи в здравеопазването, тъй като целите на това правителство не са тези”, каза още Меджидиев по време на представянето на екип и приоритетите на ведомството.

„Основната цел е да осъществя приемственост, както и някои от инициативите да бъдат продължени и надградени. Има доста неща, които не са започвани. Имаме намерението да ги стартираме. Със сигурност, тъй като нямаме парламент, ще трябва следващото редовно правителство да ги продължи”, посочи той, цитиран от Нова телевизия. 

На първо място сред целите на  служебното правителство е подготовката на здравната система за евентуално усложняване на ситуацията с COVID-19.

„Успяхме да подсигурим достатъчно интензивни легла, което е решаващо при евентуална тежка ситуация. Взехме решение още в първите дни за отпускане на безплатни антигенни тестове, които вече са отпуснати. Със сигурност те не са в достатъчен брой, но още следващата седмица ще бъдат отпуснати средства и за защитни средства, и за безплатни антигенни тестове, както и за това да се подсигури заплащането на хората, които извършват ваксинацията”, посочи служебният здравен министър.

Последните данни 

1274 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са 21% от направените 5999 теста, показват данните на Единния информационен портал.

Шестима души са починали. Като излекувани са отчетени 3504 души.

122 са новопостъпилите в болнични заведения. В болници се лекуват общо 1056 пациенти, от които 57 в интензивни отделения.

Поставени са 2908 дози ваксини. С първи бустер вече са над 846 хиляди души. С втори бустер са над 52 хиляди.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама