Няма риск за сигурността на Запорожката АЕЦ въпреки непрекъснатия обстрел

09:55, 12 авг 22 25 2374 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) няма риск за сигурността на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна въпреки непрекъснатия обстрел, на който тя е подложена, съобщи ДПА.

Експертите на агенцията дадоха предварителна оценка, че няма непосредствена заплаха за безопасността на централата в резултат на обстрела или други военни действия, заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси на заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк вчера. „Това обаче може да се промени всеки момент“, предупреди той.

Само няколко часа преди свиканото по искане на Русия заседание Запорожката АЕЦ в Южна Украйна - най-голямата в Европа и сред най-големите в света - беше атакувана с тежка артилерия и ракетни установки, съобщи представител на руските окупационни власти.

Гроси призова Москва и Киев да предоставят на международните експерти достъп до централата възможно най-скоро. „Аз лично съм готов да ръководя такава мисия“, каза той.

Няма време“, подчерта шефът на МААЕ. Агенцията се опитва от седмици да изпрати в централата инспекционна мисия. Киев и Москва се обвиняват взаимно, че възпрепятстват проверката, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА. 

България ще бъде сред засегнатите при сериозна авария в Запорожката АЕЦ, казват експерти

Съюзниците на Украйна подчертаха, че такава мисия е необходима, като изтъкнаха пред Съвета за сигурност отговорността, която носи Русия. „Решението за събитията в Запорожието е просто. САЩ призовават Руската федерация да изтегли незабавно силите си от украинската територия“, заяви американският заместник-министър за контрола над въоръженията и международна сигурност Бони Дженкинс.

Както се очакваше, руският посланик в ООН Василий Небензя хвърли вината върху Киев и неговите съюзници. „Призоваваме държавите, подкрепящи режима в Киев (. . .), да го принудят веднъж завинаги да сложи край на нападенията срещу Запорожката централа, а ООН и МААЕ - да заявят на украинските власти, че действията им са недопустими“, каза той.

Трудно е да си представим същинския мащаб на евентуална ядрена катастрофа в централата. Цялата отговорност за това ще носят западните поддръжници на Киев, изтъкна руският дипломат, като нарече „сюрреалистични, цинични и абсурдни“ обвиненията срещу Москва.

Руснаците са прочути с изпипаните си планове за лъжи, саботаж и укриване като този, който виждаме днес“, отговори украинският посланик в ООН Сергий Кислица. „Никой от нас не може да спре вятъра, разнасящ радиацията, но заедно можем да спрем една терористична държава. И колкото по-скоро спрем Русия, толкова по-скоро Европа и светът ще се почувстват отново в безопасност“, добави той.

Запорожката АЕЦ може да се превърне в нов Чернобил

Русия обвини и службите на ООН, че са възпрепятствали мисията на МААЕ, но говорителят на генералния секретар Антониу Гутериш отхвърли тази идея. „Става дума за ядрена централа, намираща се в средата на едно бойно поле. Мисля, че можем да си представим най-малко две-три страници (с изброени) пречки“ за проверката, отбеляза Стефан Дюжарик.

Зеленски: Русия отново проби дъното на световната история на тероризма

Благодаря на всички, които в Копенхаген подкрепиха Украйна и вярвам, че тази форма на сътрудничество ще ускори нашата съвместна победа. Това заяви в снощното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски по повод набраните 1,5 милиарда долара помощи за Украйна на състоялата се вчера в датската столица международна донорска конференция, предаде Укринформ.

Той посочи, че вчера отново е бил регистриран руски артилерийски обстрел в района на Запорожката АЕЦ. „Русия отново проби дъното на световната история на тероризма. Никой друг не е използвал така очевидно ядрена електроцентрала, за да заплашва целия свят, а и да поставя някакви условия“, каза украинският президент.

Той отправи сериозна препоръка към всички представители на украинската държавна и местна власт, военните и други лица, които коментират събитията на фронта, отбранителните идеи на командването, а също подготовката на конкретни операции. „Основното правило е просто: Войната определено не е време за суета и гръмки изказвания. Колкото по-малко конкретни подробности съобщавате за нашите отбранителни планове, толкова по-добре ще бъдат реализирани тези отбранителни планове“, заяви президентът на Украйна. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама