Човек наистина се уморява от твърде много мисли

20:50, 12 авг 22 / Любопитно 25 2335 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Френски неврофизиолози откриха първите доказателства, че продължителната умствена дейност води до натрупване на излишни сигнални молекули в клетките и тъканите на мозъка, което предизвиква чувство на умора и пречи на човек да се концентрира. Констатациите на учените са публикувани в списание „Кърънт Байолъджи“ (Current Biology), предава ТАСС. 

„Популярните днес теории предполагат, че усещането за умора е илюзия, която мозъкът създава, за да ни принуди да превключим от текущите дела към по-интересни дейности. Ние показахме, че това чувство е съвсем реално - то се причинява от натрупването на глутаматни молекули в клетките на мозъчната кора“, казва изследователят от болницата „Салпетриер“ (Salpêtrière) в Париж Матиас Песилионе.

Песилионе и колегите му стигат до това заключение в експеримент, включващ четиридесет доброволци, които се съгласяват да прекарат един ден в лабораторията на френски неврофизиолози. Учените разделят участниците в експеримента на две групи, едната от които в продължение на шест часа решава сложни задачи, изискващи психическо напрежение, а втората извършва сравнително лесни упражнения.

През цялото това време учените наблюдават поведението на доброволците, движението и състоянието на зениците на очите им, а също така периодично правят снимки на мозъка им с помощта на магнитно-резонансни спектроскопи. Това устройство, според неврофизиолозите, позволява да бъдат наблюдавани промените в химичния състав на мозъка, както и да бъдат изучавани най-важните параметри на неговата работа.

Създадоха първия робот със самосъзнание

Анализът на резултатите от тези наблюдения и измервания показа, че само онези доброволци, които решават трудни задачи, показват признаци на умора. Това се проявява както в тяхното поведение и по-бавно свиване на зениците им, така и във факта, че рецепторите на невроните в техния префронтален кортекс постепенно натрупват големи количества глутамат, една от ключовите сигнални молекули на мозъка, пише БТА. 

Както обясняват изследователите, натрупването на глутамат в невроните на префронталната кора води до факта, че мозъкът започва да изразходва много повече ресурси, за да поддържа активността на тази област на нервната система, отколкото в покой. Това според Песилионе и колегите му е причината хората да се чувстват уморени след продължителна умствена дейност.

Според неврофизиолозите тази характеристика на мозъчния метаболизъм може да се използва за разработване на системи за мониторинг и диагностика, които ще проследяват нивото на умора на работниците в критични предприятия и инфраструктурни съоръжения. Това значително ще намали шансовете тези служители да започнат да „прегарят“, а също така ще намали вероятността те да правят грешки.

Песилионе и колегите му се надяват, че по-нататъшните наблюдения на човешкия мозък и експериментите върху животни, ще помогнат на учените да разкрият механизма, който допринася за натрупването на глутаматни молекули в нервните клетки на кората на мозъка по време на продължителна умствена дейност. Разбирането на това, надяват се изследователите, ще помогне за разработването на първите ефективни подходи за защита на здравето на хората, които са постоянно ангажирани с умствена дейност.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама