Служебното правителство не може да ограничи износа на оръжие

12:31, 12 авг 22 / Политика 25 1896 Шрифт:
Биляна Иванова

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов обяви, че не може да ограничи износа на оръжие до някои държави, като такова правомощие е имало само редовното правителство.

Според него бившият икономически министър Корнелия Нинова е забавила разглеждането на много оръжейни сделки, с което е нарушила закона. По думите му над 250 са блокираните сделки, които чакат от над месец и половина. Те били свързани не само с износ, но и с внос.

„Аз съм поставен в ситуация да подпиша тези преписки. Редовното правителство е можело да реши да ограничи износа за някои държави. Аз нямам тази възможност“, каза служебният министър.

По думите му към този момент е блокиран целият военно-промишлен сектор. „Нямам обяснение защо това се случва, просто не е изпълнен законът“. Той обясни, че има избор или да спази закона и да подпише преписките, или да направи „административен произвол“ и да забави дейността на дружеството.

„Единственото, което мога аз да на направя, е да спазвам закона. Сделките са приети, те са такива-каквито са, аз ще спазя закона и ще ги разпиша“, категоричен бе той. Стоянов обясни, че се изнасят оръжия не само за Полша, а и за много други страни, като сред най-търсените са боеприпаси.

Нинова: Министър Стоянов лъже и манипулира

Служебният министър отрече да е обвинявал Корнелия Нинова в износ на оръжия за Украйна. 

По време на мандата си като вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова отричаше България да изнася оръжие към Украйна заради проруския електорат на БСП. Технически това бе вярно, защото оръжията се изнасяха към посредници в Полша и други съседни на Украйна страни, след което се изнасяха за Украйна. Така България загуби значителни суми от износа на оръжие, защото работеше през посредници. Служебното правителство показва, че няма намерение да спре доходоносния износ на оръжия, защото ще предизвика сериозни социални брожения. Военните заводи увеличиха заплатите и назначиха много хора през тази година заради нарасналия износ, пише Mediapool. 

В петък Никола Стоянов обясни, че не е знаел, че ДАНС са в оръжейното дружество „Кинтекс“. За това той разбрал от директора на ДКК в четвъртък. „Сигналът не е от мен и винаги, когато службите влизат в предприятие е притеснително“, каза Стоянов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама