Ученици от Силистра в топ 5 на световното по информационни технологии

16:06, 12 авг 22 25 2326 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Приключи световният шампионат за Microsoft Office Specialist (MOS) за 2022 г. Финалът на Световното първенство по Информационни технологии се проведе в Анахайм, Калифорния, от 24 до 27 юли. Тази година се сертифицираха повече от 400 000 ученици от над 100 държави. До финала на Световното в САЩ достигнаха около 200 участници на възраст от 13 до 22 години, те трябваше да докажат превъзходните си умения в Microsoft Word, Excel и PowerPoint.

България участва с пълен отбор от 6 състезатели, като трима от тях са възпитаници на ПМГ Силистра. Ръководител и организатор е доц. д-р Николай Нетов - завеждащ катедра в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В крайна сметка шампионите, които попаднаха в топ 5 от българският отбор, са трима и всички те са от ПМГ Силистра.

Михаил Илиев от 11.а клас се завърна със сребърен медал от провелия се в САЩ Microsoft Office Specialist World Championship 2022. Той спечели отличието си в категорията Microsoft PowerPoint 2019. За постижението си той бе отличен с медал, подарък и парична награда.

Освен него и другите двама възпитаници на ПМГ успяха да влязат в световния топ 5 - Николай Георгиев от 10.а клас, който зае престижното 4-то място в категорията Microsoft Word 2019, и Божидар Димитров от 11.а клас с 5-то място в категорията Microsoft PowerPoint 2016.

По регламент шампионатът се състои от два етапа - първият етап е изпълнение на практическа задача за 50 минути, а във втория етап състезателите изработват проект в рамките на три астрономически часа, в който да изследват конкретна тема, зададена от реален клиент на Microsoft, свързана с обществения живот, да формулират мнение и да представят своите заключения и изследвания. За успешното изпълнение на задачите са необходими освен изключително високи технически умения, креативност и свободно владеене на английски език.

Тримата силистренски гимназисти получават право за участие в международния шампионат след отлично представяне на националния кръг през май 2022 година. Но този успех нямаше да бъде факт без усилията на инж. Искра Николова - преподавател по ИТ в ПМГ „Св. Кл. Охридски“, без моралната и финансова подкрепа на ръководството на ПМГ в лицето на г-жа Анелия Невска, на кмета на община Силистра - д-р Юлиян Найденов, и на Общинския съвет на общ. Силистра. Благодарение на общите усилия от пет години в ПМГ „Св. Климент Охридски“ се провеждат изпити за получаване на сертификат от Microsoft, а наличието на STEM център в Гимназията значително ще подобри организацията и ще облекчи работата през следващата учебна година, съобщиха от общината. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама