Популярно италианско езеро изчезва заради сушата

16:00, 14 авг 22 / Свят 25 2741 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Обширен участък от сухи скали обгражда иначе пълноводната брегова линия на южния италианския полуостров Сирмионе. В последната година водата устремно се отдръпва от сушата, алармират учените.

В Северна Италия не е имало валежи от месеци, а снеговалежите тази година са намалели със 70%, като заради това са пресъхнали важни реки като По, която тече през селскостопанската и индустриална сърцевина на Италия.

Много европейски държави, включително Обединеното кралство, Испания, Германия, Португалия, Франция и Холандия, страдат от суша това лято, което кара властите да ограничат използването на вода.

Пресъхналото състояние на По, най-дългата река в Италия, вече причини милиарди евро загуби на фермерите, които обикновено разчитат на нея за напояване на полета и оризища.

За да помогнат на земеделците, властите позволиха използването на повече вода от езерото Гарда, което бе отпушено към местните реки. Притокът му бе със 70 кубически метра вода в секунда. В края на юли, обаче, властите констатират, че езерото е почти пресушено, като само за година нивото му е спаднало с над 32 сантиметра. С това то се доближи до рекордно ниските си нива от 2003 г.

Кметът на Гарда Давиде Бединели лавира между интересите на фермерите и на туристическата индустрия. Предимно германци посещават острова. По думите на кмета езерото губи два сантиметра от нивото си всеки ден, пише БГНЕС.

Междувременно температурата на езерото тази година е над средната за август, сочат данни на seatemperature.org. В петък водата в Гарда беше почти 26C, няколко градуса по-топла от средната температура за август от 22C и близо до средната за Карибско море от около 27C.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама