Киев взима на прицел войниците, които стрелят по и от АЕЦ „Запорожие”

09:10, 14 авг 22 25 2536 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Украйна взема на прицел руските войници, които стрелят по и от завзетата атомна електроцентрала „Запорожие“, предупреди украинският президент Володимир Зеленски. Москва и Киев отново си размениха обвинения за обстрела на централата.

Руските сили обстрелват територията на Запорожката ядрена централа, за да изнудват Украйна и целия свободен свят, обяви украинският президент Володимир Зеленски. Всеки ден, в който руските сили остават на територията на централата, увеличава радиационната заплаха за Европа до нива, които не са съществували дори в пиковите моменти от конфронтацията по време на Студената война, добави Зеленски и подчерта:

„Украинските дипломати и представителите на държавите, които са ни партньори, ще направят всичко, за да гарантират, че новите санкции спрямо Русия задължително ще блокират руската ядрена промишленост“, каза Зеленски в традиционното си обръщение към украинския народ.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за многобройни обстрели в последните дни на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа. Руски войски завладяха централата в началото на войната, но тя все още се поддържа в експлоатация от украинци, които се оплакват, че са заплашвани от руските военни и държани при много тежки условия.

Продължава контраофанзивата на украинската армия срещу град Херсон. По данни на британското разузнаване украинските части са разрушили втори мост на река Днепър, който се използвал от руските сили за снабдяване с провизии.

Междувременно украинската армия нанесе удари по Донецк и Макаевка, съобщи местната проруска администрация, цитирана от агенция „Новости“. Данните са за осем снаряда по градовете в Източна Украйна, които са под руски контрол.

В същото време Чечения праща нов отряд доброволци, обучени в Руския университет за специални сили, да се бият в Украйна, съобщи в канала си в Telegram ръководителят на републиката Рамзан Кадиров, цитиран от ТАСС. Над 10 хиляди чеченски бойци участват в бойните действия на страната на Русия, припомня агенцията, цитирана от БНР.

Русия с ново предупреждение към САЩ

Украински министър каза, че Русия блокира достъпа до лекарства

Украинският министър на здравеопазването Виктор Ляшко обвини руските власти, че извършват престъпление срещу човечеството като блокират достъпа до лекарства на достъпни цени в районите в Украйна, които техните сили са окупирали от началото на инвазията преди пет и половина месеца, предаде Асошиейтед прес.

Украинското правителство има програма за предоставяне на медикаменти на раково болни хора и хора с хронични заболявания. Според служители от ООН и Украйна разрушаването на болници и инфраструктура, както и вътрешното разселване на приблизително 7 милиона души, също така са попречили и на предоставянето на други видове лечение. Войната в Украйна причини тежки нарушения в работата на държавната здравна система, която беше в процес на значителна реформа, отбелязва АП.

Световната здравна организация каза, че към 11 август е отчела 455 атаки срещу болници и други здравни заведения, в резултат на които са загинали 86 души и са били ранени 105 души. Но Ляшко заяви, че вторичните ефекти от тези нападения са значително по-тежки. „Когато пътищата и мостовете в районите, които сега са под контрола на украинските сили, са повредени, е трудно да откараш до болницата някой, който е получил инфаркт или инсулт“, каза той. „Понякога не успяваме да стигнем навреме, линейката не може да стигне там навреме. Ето защо войната причинява много повече жертви (от тези, убити в боевете и нападенията). Техният брой не може да бъде изчислен“, добави Ляшко, цитиран от БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама