Петков: 7 месеца се учихме, но вече знаем как се управлява

11:59, 17 авг 22 / Политика 25 2198 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Избирателят видя, че нас не ни е страх. Сега ще види, че ние събираме опит. И докато първия път се учехме да имаме всички лостове на управлението, а и те реално не бяха наши, вече знаем къде са проблемните места и с този опит и същата липса на страх е въпрос на време и на 121 депутати. Това обяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков в интервю за „24 часа“.

Той определи като опорка теза, че в „Продължаваме промяната“ не разбират от управление и посочи, че са били министри в управление на „една от най-сложните коалиции“.

Направихме много грешки, но с нито една не нарушихме принципите си. И всъщност това, че се провали правителството, беше истинското доказателство, че ние не сме готови да направим безпринципни сделки. Ако бяхме дали средствата на пътищарите по начина, по който искаше ИТН, щяхме да сме още на власт. Ако бяхме направили евро-атлантическа коалиция с ГЕРБ, щяхме да сме на власт с втория мандат. Ако бяхме си затворили очите за сериозни корупционни практики, сигурно и ДПС щеше да ни подкрепи. Това, че не го направихме, е нещото, с което сме най-горди. Не ни е важна политическата подкрепа в парламента, а това, което обещахме на избирателите, да се изпълни. И тази борба ще идва на стъпки. Като показахме, че не сме готови да направим безпринципни стъпки, се надявам, че българският избирател ще го оцени и ще ни даде шанса за втора, трета и четвърта стъпка“, обясни той.

Вярвам, че хората усетиха, че за тези 7 месеца ние направихме ужасно добри първи стъпки. Да, абсолютната промяна ще отнеме повече от 7 месеца, но първите стъпки са факт. На Капитан Андреево се случи реална промяна и спряхме пестицидите да влизат в кухнята на българите. Насочихме 2 млрд. лв. към младите семейства и пенсионерите, вместо да отидат в джоба на осем човека. Социалните мерки също бяха безпрецедентни, включително и това, че цената на тока не се качи. Мисля, че хората видяха, че посоката е правилна, първата стъпка е добра и сега следващата ни задача е да си довършим работата“, добави Петков.

ДБ и БСП – партньори и в следващия парламент

Като партньори в следващия парламент Петков посочва две формации – „Демократична България“ и БСП, като вярва, че този път заедно ще съберат 121 депутати.

„БСП не ни изненадваха, не бяха задкулисни. Разликата между „Има такъв народ“и БСП е, че се знае кой взима решенията. Аз все още не съм сигурен дали в „Има такъв народ“ сме говорили с хората, които вземаха решенията. Докато с БСП знаеш - сядате с Корнелия Нинова, тя има изпълнителен съвет и знаеш какви са действията и какви са различията“, коментира Петков.

За Слави Трифонов казва, че е бил наясно, че е нетипичен политик, че има опасност да има недобри приятели, но „мислех, че той е човекът, който взима решения“. А седем месеца по-късно не зная кой взима решенията при него. „Има такъв народ“ никога не се знаеше на кого ще се обадят за конкретно решение.

Петков посочва, че не е изключено с Асен Василев отново да си разменят позициите като номинация за бъдещ премиер. „Много хора не разбират, че за никого от нас това не е мечтаната работа и кариера. Вярвам, че каузата да е над всеки един от нас, е правилният път и всеки един от нас би се справил много добре в следващо управление“, казва той.

С този главен прокурор всеки арест на Борисов ще е неправилен и незаконен

Докато този главен прокурор е там, където е, всеки арест на Бойко Борисов ще бъде неправилен и незаконен, коментира още Петков. Лидерът на ГЕРБ, пиарката му Севделина Арнаудова, както и бившият финансов министър Владислав Горанов бяха задържани след акция на полицията на 17 март, но след 24 часа прокуратурата съобщи, че няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения, и те бяха освободени. Впоследствие Софийският районен съд определи задържанията за незаконни.

„Глобиха полицията с 300 лв. Истината е, че докато нямаме работеща прокуратура или докато Европрокуратурата не стигне до доказателства, а тя и в момента работи, ние няма да имаме устойчиво правораздаване за Борисов. Той държи тези хора, най-вероятно има компромати срещу тях или имат тайни един към друг. И тази задкулисна договорка го държи стабилен“, посочва Петков.

По думите му престъпленията, които изглежда, че е направил Борисов, са толкова очевадни, че всяка работеща прокуратура, включително и европейската, ще стигне до същината. „Не трябва да има политически чадър и хората видяха, че никой не може да ни влияе и не слагаме чадъри над никого. И сме решени да стигнем дотам, докъдето трябва“, добави още Петков.

„Нито ДПС, нито ГЕРБ биха подкрепили истинска реформа за Иван Гешев, защото знаят, че ако имат система с независим главен прокурор, много от техните кадри ще бъдат подсъдими“, посочва той.

 

Не аз трябва да кажа дали Радев има качества за президент

На въпрос дали все още смята, че Румен Радев има качествата да е начело на държавата, Петков отговори, че не той, а българските граждани трябва да кажат това.

Нашето служебно правителство реално беше първото пропукване на статуквото и истината е, че то нямаше как да бъде реалност без него. Оттогава се видя, че имаме различия в някои от политиките през тези седем месеца - за „Газпром“, за външната политика“, посочи още бившият премиер.

„Президентът няма да ходи на избори през октомври. И цялата драма скарани ли сме, или не, не мисля, че е тема. Много по-важно е какво мислим за другите политически партии. Заявката, че няма да направим правителство с Бойко Борисов и ГЕРБ, е нещото, което в този момент избирателите трябва да знаят. Всеки може сам да оцени дали неговият избраник се е справил добре, или не“ добави той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама