Правителството в Черна гора падна заради договор със сръбската църква

11:26, 20 авг 22 / Свят 25 2260 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Парламентът на Черна гора гласува в петък вечерта вот на недоверие на правителството на премиера Дритан Абазович. Това открива пътя за нови политически сътресения в малката балканска държава с излаз на Адриатическо море, коментира АФП, цитирана от БТА.

Предишното коалиционно правителство на страната също бе свалено с вот на недоверие през февруари тази година.

Сегашният вот бе внесен от Демократичната партия на президента Мило Джуканович. Той бе подкрепен от 50 депутати от Скупщината, който се състои от общо 81 членове. Гласуването бе предшествано от 12-часов дебат. „Имаме нужда от избори и стабилно правителство“, каза депутатът от партията на Джуканович Даниел Живкович.

Политическото напрежение в Черна гора от няколко седмици е във връхната си точка. Причината е споразумение, подписано от кабинета със Сръбската православна църква (СПЦ), отбелязва АФП. Договорът урежда собствеността на стотици манастири и църкви на СПЦ в Черна гора. Част от черногорското общество обаче смята, че споразумението не защитава интересите на държавата.

Президентът Мило Джуканович, който премина в опозиционния лагер, използваше споразумението, за да дестабилизира правителството и да предизвика предсрочни избори, отбелязва АФП.

Напрежението има геополитически измерения. Някога комунист, станал впоследствие архитект на независимостта на Черна гора, Джуканович вкара страната в НАТО. Сега Черна гора е кандидат и за членство в ЕС.

Черногорският президент иска на всяка цена да намали влиянието на сръбската църква и да затвърди национална идентичност, различна от сръбската, дори това да означава създаването на новаи независима църква, отбелязва АФП.

Една трета от 620-те хиляди жители на Черна гора са със сръбско самосъзнание. Някои националисти отричат черногорците да имат отделна идентичност.

СПЦ е доминиращата религиозна институция в Черна гора. Тя е обвинявана от своите противници, че служи на политическите интереси на Белград. В страната има и Черногорска православна църква, която обаче има много малко последователи и не е призната от православния свят.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама