ДБ със жалба срещу ЦИК - искат да проверят софтуера за гласуване преди вота

18:31, 21 авг 22 / Политика 25 2117 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

„Демократична България“ подаде жалба във Върховния административен съд срещу решение на Централната избирателна комисия от 16 август за организацията на машинното гласуване. То не позволява на партиите, участващи във вота, до получат пълен достъп до кода на машините, за да проверят как работи софтуера за отчитане на гласовете.

Целта на ДБ е да се гарантира, че партиите, неправителствените организации и учените ще имат пълен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласуване, както повелява Изборният кодекс.

Как да гласуваме с машина на 2 октомври? (СИМУЛАТОР)

„Размерът на изходния код предполага период от поне два работни дни, за да бъдат партиите и коалициите уверени, че техните експерти са имали възможност да открият потенциално некоректно поведение на системата, като това трябва да бъде извършено преди довереното изграждане на софтуера, а не по време на изграждането, за да бъде сигурно, че същият изходен код, който е бил прегледан, е този, на база на който се изгражда софтуера”, се казва в жалбата на ДБ.

Коалицията настоява достъпът до изходния код да бъде осигурен още в рамките на процеса по удостоверяване, извършен от Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация, а не само по време на публична процедура по изграждане на системен образ, както е определила ЦИК.

Ако ЦИК е решила да използва софтуер от изборите миналата година, то той отново трябва да бъде надлежно удостоверен, настоява „Демократична България“.

От коалицията посочват в жалбата си, че решението на ЦИК „води до нарушаване на един от основните принципи, от които трябва да се води изборният процес - прозрачността, която да позволява на обществото и на всички субекти, които са участници в него, да имат пълното убеждение, че той обективно изразява волята на избирателите“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Асен 16:50, 22 авг 22

ДБ искат да бъркат по софтуера и да отчита повече гласове за тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама